Ik heb nog de nodige lavendelplantjes in potjes in een tray staan. Hoe krijg ik ze best de winter door?

Kan ik ze in grotere potten ompotten, in de volle grond zetten of in een balkonbak (Dus zonder kluitpotje)? Wie weet raad? En moet ik ze nog in de winter afdekken met stro of zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lavendel groeit het liefst in kalkrijke, arme grond, die goed doorlatend is. Op een warme, droge en zonnige plaats. Dan is de lavendel goed winterhard en hoeft nooit afgedekt te worden. Staan ze in potten, dan zijn ze veel kwetsbaarder voor te nat, te droog en voor strenge vorst. Dus nu zo snel mogelijk naar een juiste plek in je tuin, kunnen ze nog een beetje groeien voordat de herfst er is.

Wat niet veel (tuin)mensen weten, is dat het najaar bij uitstek geschikt is om vaste planten te planten. De grond is nog warm, en de wortels krijgen de kans om zich voor de winter nog goed te nestelen. Mediterrane planten hebben het in de winter minder moeilijk als ze in de volle grond staan; meestal hoeven ze, en dat geldt zeker voor lavendel, niet afgedekt of beschermd te worden. Dat geldt wel voor planten in een pot, en dus ook voor lavendel. Als u ze in een pot wilt zetten, doe dan noppenfolie aan de binnenkant van de pot; dat voorkomt dat de wortels bevriezen, maar ook dat de pot niet knapt bij vorst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100