Heb je een kapvergunning nodig als je een boom wilt verhuizen?

Ik wil graag de boom meenemen naar mijn nieuwe huisje.
Het gaat om een oude perenboom maar draagt nog goed vrucht. (dit jaar helaas niet door de late vorst)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een kapvergunnig heb je pas nodig als een boom een bepaalde hoogte en/of doorsnee heeft bereikt. Ik weet die maten niet precies uit mijn hoofd, maar ene boom die nog ZO klein is dat je hem kunt uitgraven en verplaatsen, daar heb je belist geen kapvergunning voor nodig. Ga gerust je gang. Hou er echter wel rekening mee, dat bomen verplaatsen niet altijd per definitie goed gaat. Zoek goed uit wat de voorwaarden zijn, en hou er rekening mee dat hij een tijdje nodig heeft om bij te komen en dus een jaar vruchtdragen kan overslaan. Toegevoegd na 2 minuten: De dikte die de stam moet hebben om een kapvergunning te moeten aanvragen verschilt per gemeente ; kijk dat dus na op de website van je gemeente. Toegevoegd na 8 minuten: Uitgraven mag trouwens een stuk 'soepeler' dan kappen ; een kapvergunning heeft ook an sich niets te maken met het verwijderen van een bepaalde boom op een bepaalde plek, maar met de gevaren die het kappen zelf voor de omgeving kan opleveren.

Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met bijvoorbeeld Copijn, een boomspecialist. Die kan je alles hierover vertellen. Die heeft ook een speciale boom-verplant machine. Die machine werd vroeger in de oorlog gebruikt.

Het hangt helemaal af van wat er in de kapverordening (of APV) van je gemeente staat. Je kunt je vraag dan ook het beste daar stellen. De dikte van de stam kan bepalend zijn, maar ook is het 'kappen' van vruchtbomen in veel gemeenten vergunningvrij. En in steeds meer gemeenten is alles vergunningvrij, behalve kappen/beschadigen van die 'waardevolle bomen' die op een door de gemeente vastgestelde lijst staan. En dan heb je nog de vraag wat er juridisch onder 'kappen' wordt verstaan. De omschrijving in de verordening is bepalend voor de vraag of 'met wortel en tak' meenemen wordt gelijkgesteld aan uitroeien. Het is overigens een hele klus om een oude perenboom te verplaatsen, en bovendien de vraag of-tie het overleeft. Maar daar gaat je vraag niet over.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100