Kan ik de vijver in de winter bijvullen?

Wij hebben een klein vijvertje van ongeveer 35 cm diep. Nu is het waterniveau best laag geworden en wil ik het graag bijvullen zodat de drie vissen wat dieper kunnen gaan. Mag ik nu nog water bijvullen? Zoja, welke temperatuur moet het bij te vullen water dan zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ben niet zo'n kenner maar als ik mijn "natuurwetten verstand knobbeltje" aanzet zou ik denken, ja.!! Langzaam bijvullen met koud water. Het heeft geen nut om warm of lauw water te gebruiken.. De vissen voelen zich prima zo, ze hebben zich aangepast aan de temperatuur van het water.

Bijvullen kan, maar ik vraag me af of de vissen de vorst gaan overleven want dat kunnen ze volgens mij alleen in vijvers van minimaal 80 cm diepte. En dan zul je ook een deel ijsvrij moeten houden en wanneer het ijs dik genoeg is water er onder weg scheppen om te voorkomen dat de vissen met de vinnen vast vriezen aan het ijs.

Ja hoor dat kan best, dat komt omdat het leidingwater wat themperatuur betreft ook aan het zakken is. Deze is ongeveer gelijk met de thempetatuur van het zeewater voor onze kust. Wel zou ik een luchtpompje plaatsen om een wakje open te houden. Dat is niet zo zeer belangrijk voor de zuurstof, maar door een wakje kunnen de moerasgassen die in de winter onder het ijs ontstaan ontsnappen. Vriest het harder dan 5 graden dan kan het gas niet meer weg en stikken de kikkers en later ook de vissen.

Ja hoor dat kan, maar in de winter mag je het niet hoger dan de rand van de vijver doen... Ik zou geen kokend water gebruiken, maar gewoon leidingwater...

Dat kan prima, het leidingwater is ook een stuk kouder. Persoonlijk zou ik van het voorjaar de vijver wel een stuk dieper maken omdat 35 cm veel te weinig is. Minimaal moet je vijver eigenlijk wel 80cm diep zijn ivm het dichtvriezen en de ruimte voor de vissen. Dan daarbij heb je geen keuze omdat je al een ondiepe vijver hebt EN het niveau laag is dan zul je wel MOETEN bijvullen omdat de vissen anders hoe dan ook dood gaan.

Ja op voorwaarde dat je het water voorzichtig laat stromen met een klein debiet want vissen en kikkers houden nu een winterslaap.Temperatuur kan gewoon koud water zijn uit de kraan.

Ja dat is geen probleem, bij de Horenbach verkopen ze overgens op dit moment wakmakers, 25cm 6euro 35cm 8 euro, maakt het vullen wat makkelijker en ook de gassen kunnen zo worden afgevoerd. Iets duurder zijn ze er ook en dan zit er ook een luchtpomp bij, maar dit is niet echt noodzakelijk tot 20 cm ijs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100