Kun je compost gebruiken voor alle planten?

Er zijn veel verschillende soorten mest, bv gazonmest, buxusmest, coniferenmest enz. enz. Nou vraag ik mij af of je gewoon voor alles compost kunt gebruiken, net zo makkelijk toch?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe is compost vooral een structuurverbeteraar. De planten halen er wel voedsel uit, maar het is geen mest. Specifieke mestsoorten zijn ontwikkeld omdat planten allemaal net iets andere behoeftes hebben: de ene soort kan prima toe met standaardmest, de ander doet het beter met bijvoorbeeld meer stikstof of kalium of juist minder dan in standaardmest zit. Meestal luistert het niet zo nauw, zolang je maar nooit overdoseert. Floreren je planten niet, dan kun je altijd nog een specifieke meststof toepassen.

Compost van GFT-afval is geschikt voor alle teelten: groenten, bloemen, struiken, gazon, kruiden, éénjarige en vaste planten, en kan gebruikt worden als aanvulling bij potgrond. Compost voeg je best toe in het vroege voorjaar. De hoeveelheid en het soort compost is afhankelijk van verschillende factoren: •de kwaliteit van je compost •het bodemtype •de vruchtbaarheid van de bodem •de hoeveelheid compost die je voordien hebt gebruikt •de voedselbehoefte van de plant. In sommige gevallen is het beter om fijn gezeefde compost te gebruiken. Zeven doe je zelf. Gebruik hiervoor een oude aszeef of een oude ijzeren bedvering. Je kan ook zelf een constructie bouwen. Met houten latten en fijn volièregaas is dit zo gebeurd. Om goed te kunnen zeven moet het materiaal voldoende droog zijn.

Bronnen:
http://www.deinze.be/fb111stod934mmsd1bxib152.aspx

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100