Moet buurvrouw meebetalen aan nieuwe schutting?

De schutting die de tuin scheidt tussen mijn tuin en die van de buren is totaal verrot en er moet een nieuwe komen. Echter de buurvrouw wilt niet de helft meebetalen omdat 'het haar niet boeit'. En dat terwijl zij oppaskinderen heeft die bij goed weer constant blèrren in haar tuin. Is het terecht dat zij niet mee wilt betalen aan een nieuwe schutting (waar ze overigens geen poot voor uit hoeft te steken om hem te plastsen)? We hebben 2 schuttingen van 180 bij 180 nodig om de tuinen weer netjes te scheiden.

Toegevoegd na 3 uur:
Vat het bléren niet te negatief op. Ik heb een goede verstandhouding met de buren. Je moet ook zo uitkijken wat je zegt he? Anders word ik weer als negatief bestempeld. En platsten moet natuurlijk plaatsen zijn.
Een foto bijgevoegd ter illustratie en dat ik echt niet zit te wachten op inkijk van de tuin van de buurtjes. (rechts).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je het hard -op- hard wilt spelen, kan de eigenaar van een erf van de buren eisen dat zij de kosten van een erfafscheiding of -sluiting gezamenlijk betalen. Dit kan je lezen op; www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=3096 Dit betekent een weg naar de rechtbank als zij haar poot strak houdt. Ik denk niet dat je zover wilt gaan voor zo'n luttel bedrag,omdat er altijd kosten bijkomen en een hoop ergernis. Ik zou zelf zo zijn dat ik gewoon een schutting voor de oude zou neerzetten, op mijn eigen grondgebied. Laat haar maar tegen de lelijke schutting aankijken, ik zou hem voor haar niet beitsen! De nieuwe moet namelijk van 2 kanten gebeitst worden voor het behoud ervan en ik zou dan zo zijn dat ik bij zo'n laconiek gedrag zeker niet ook nog eens zou beitsen voor haar! Zo'n dubbele schutting schermt misschien ook nog eens het geluid iets meer vanuit haar tuin af. Misschien kost het je wat grond, maar het kan nooit veel zijn. Ik zou naar haar toe gaan en zeggen dat je dit van plan bent, omdat die oude schutting afbreken je te duur wordt en jij daar ook nog eens verantwoordelijk voor zou zijn (voor de rechtmatige gedegen afvoer). Om alles alleen te moeten doen, is je gewoon teveel. verder gewoon vriendelijk blijven en je vindt het uiteraard jammer dat het zo moet gaan, maar even goede vrienden!!

Nee, zij is dat niet verplicht maar wordt wel voor de helft eigenaar als jij betaalt.....! Als een schutting of muur op de erfgrens wordt geplaatst bent u na de plaatsing gezamenlijk eigenaar, ongeacht wie de kosten van aanschaf en plaatsing heeft betaald. Doorgaans betalen de buren elk de helft, maar dat wordt dan vooraf afgesproken, en liefst ook vastgelegd. Als er niets is vastgelegd kunt de buren niet verplichten mee te betalen. Niet vooraf, en ook niet als de schutting of muur er al staat...

Als een schutting, heg, muur of andere afscheiding tussen uw tuin en die van de buren precies op de erfgrens staat, is deze gezamenlijk eigendom van u en uw buren. Dat betekent dat u allebei in overleg verantwoordelijk bent voor de aanlegkosten, het onderhoud, het schoonhouden en vernieuwen. Het maakt daarbij niet uit wie deze erfafscheiding oorspronkelijk heeft neergezet. Staat de erfafscheiding helemaal aan één kant van de grens? Dan is de eigenaar van de grond daar volledig verantwoordelijk voor.

In relaties als deze is een goed 'nabuurschap' wel nodig. Echter, dwingen kan je niets. Het zou de relatie alleen maar verder verzuren. Je kan de buurvrouw een redelijk voorstel doen om de schutting in overleg van kwaliteit en kosten te vervangen en de kosten samen te delen. Mocht dat haar teveel zijn dan kun je zelfs voorstellen dat zij maar slechts 'n derde hoeft bij te dragen. Als dat allemaal tot niets leidt dan ... naar de rechter??? Voor zo'n relatief gering bedrag (2 schermen plus palen) zou ik het er dan maar bij laten en de zaak zelf bekostigen.

Een schutting op de erfscheiding is gemeenschappelijk bezit, waar beide buren mee moeten instemmen en inderdaad beide buren aan mee moeten betalen (of overleggen wie wat betaalt / plaatst / onderhoudt). Dat kun je wel afdwingen, maar komt de relatie met de buren in de regel niet ten goede. Dat die relatie al niet best is, blijkt wel uit de gebruikte terminologie in de vraag. Boeien, bleren, poot.......hmmm ; bij mij kreeg je denk ik OOK geen poot aan de grond met zo'n houding. Het beste kun je dus een schutting volledig op je eigen grond plaatsen ; dan heb je moet instemming van de buurvrouw niets te maken. Je draait dan wel zelf voor alle kosten en het onderhoud aan beide zijden op. Geluid van spelende kinderen zal een schutting overigens niet tegenhouden, evenmin als ongewenste geuren. Dat is de prijs die je betaalt voor het wonen in een rijtjeshuis. Toegevoegd na 1 minuut: (Afdwingen dat de buren meebetalen kan overigens alleen wanneer er aanvankelijk door beide partijen is ingestemd met het plaatsen van de gemeenschappelijke (mandelige) schutting. Niet ineens 's nachts een schutting plaatsen en de volgende dag een rekening presenteren ; dat werkt niet.

Bronnen:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/21343-b...

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, zei Johan Cruijff ooit. Het boeit je buurvrouw totaal niet? Nou, prima, dan zet jij de schutting neer die jij mooi vindt, zo hoog als je zelf maar wilt. Neem de aanschaf (en later het onderhoud aan jouw zijde) van de schutting voor je rekening, en doe er verder niet moeilijk over. Jij blij, je buurvrouw interesseert het toch geen bal. Mocht ze ooit klachten krijgen over de schutting, dan zeg je: tja, destijds boeide het je voor geen meter, dan moet je nu ook niet gaan lopen zeuren over zoiets triviaals als een schutting.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100