Kan composteerbaar plastic gewoon op de eigen composthoop, of is het daar niet geschikt voor?

Toegevoegd na 31 minuten:
Het gaat dus om de composthoop achter in de tuin, werkt de composteerbare zak (van de bioaardappelen) daar wel of niet productief.
Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat de zak een verstikkend effect heeft, als het niet snel genoeg afbreekt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Composteerbaar plastic is niet geschikt om op je eigen hoop te composteren. Composteerbare verpakkingen breken alleen af onder specifieke voorwaarden zoals een vrij hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Aan deze voorwaarden wordt voldaan in een commerciële composteerinstallatie, maar in de tuin of in de berm doet de verpakking er lang over om te vergaan. Bioplastics zullen dus niet leiden tot minder zwerfafval. Voor meer informatie: zie link Toegevoegd na 9 minuten: Volgen milieucentraal mag het wel in de GFTbak, omdat dit afval onder speciale voorwaarden wordt gecomposteerd. Het voegt niet aan het compost toe, dus het maakt eigenlijk niet uit of je het in de groene of grijze container doet.

Bronnen:
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?o...

Je mag geen enkele van deze verpakkingen meegeven met de GFT-ophaling, ook al geeft het label aan dat het product biodegradeerbaar is. Dit heeft niet te maken met technische redenen, wel met de mogelijke verwarring die zou kunnen ontstaan bij de consumenten.

Ik weet dat er in Barneveld een fabriek zit die 'plastic' en/of 'kunststof' verpakkingen maakt uit aardappelzetmeel. In principe is dit dan biologisch afbreekbaar. Ik zet er alleen wel vraagtekens bij, of de compostering in de tuin voldoende is om deze verpakkingen mee te nemen...

Er zijn plastik zakken die inderdaad vrijwel volledig afgebroken worden door het daglicht en de bacteriën. Maar waarom niet het plastik gewoon waar het hoort en niet op de composthoop? Het heeft geen toegevoegde waarden voor de compost. Aardappel schillen echter wel, die zijn er prima voor en bevorderen de ontwikkeling van veel wormen in de composthoop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100