Wat eet een worm?

Op de boerderij waar ik werk stikt het van de wormen in de grond. Nu vroegen wij ons af, wat eet een worm? In deze grond zitten geen dode bladeren o.i.d.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Regenwormen zijn afvaleters die leven van dood organisch plantaardig materiaal. Ze eten voornamelijk dode en rottende plantenresten, ook worden wel bladeren die op de bodem liggen in een woongang getrokken en gegeten. Af en toe wordt ook een jonge spruit meegenomen en gegeten, de regenworm is echter niet aan te merken als schadelijk. Bij het graven van de gangen wordt het meeste materiaal opgenomen maar de grond bevat maar een deel van het benodigde voedsel. Een belangrijk deel van het menu bestaat uit plantendelen die in het hol worden getrokken en vervolgens worden voorverteerd door afscheidingen van de mond en bodembacteriën voordat het wordt opgenomen in het spijsverteringsstelsel. Uit een experiment gedaan door Charles Darwin bleek dat als driehoekige voedseldelen worden aangeboden, deze meestal met de punt naar beneden de tunnel in werden getrokken. Regenwormen zouden hierdoor volgens Darwin toch enige vorm van intelligentie mogen worden toegedicht. Later werd duidelijk dat de regenwormen simpelweg net zo lang aan een voedseldeeltje trokken tot de weg van de minste weerstand werd bereikt. De regenworm vindt het puntigste deel van een voedseldeel uiteindelijk door veel proberen en niet door gebruik te maken van intelligentie. Regenwormen vermijden het eten van de uitwerpselen van andere exemplaren. Ze eten soms wel uitwerpselen van andere dieren, omdat deze veel verteerbare stoffen bevatten. Ook de weke delen van dode dieren worden gegeten, zoals gestorven andere regenwormen. Toegevoegd na 1 minuut: http://nl.wikipedia.org/wiki/Regenwormen

Regenwormen, als je die bedoelt, eten vooral gedeeltelijk vergane plantenresten. En verder alles wat ze tegenkomen, al of niet levende microorganismen.

Bronnen:
http://www.waterwereld.nu/regenworm.php

Vooral (gedeeltelijk) vergane plantenresten (zit altijd wel in de bodem) en verder eigenlijk alles wat ze tegenkomen, soms ook heeeele kleine diertjes.

Herkenning De strooiselbewoners leven in de bovenste laag van de zode. Doordat ze veel boven de grond komen en in contact met zonlicht staan, zijn ze door pigmentvorming rood van kleur. Ze zijn zeer beweeglijk - om te kunnen ontsnappen aan gevaren in de bovenste grondlaag - en kunnen zich snel vermeerderen. Tegenover de strooiselbewoners staan de bodembewoners die juist onder de grond leven, geen pigment nodig hebben en grauw van kleur zijn. Dieper in de grond zijn deze wormen minder gevoelig voor gevaren waardoor ze minder beweeglijk zijn en zich minder snel voortplanten. Pendelaars zijn de grootste wormen. Deze hebben vaak een rode kop (waarmee ze boven komen), zijn roze van kleur aan de achterkant en hebben vaak een platte staart. Ze leven in verticale gangen tot wel 3 meter diep. Vooral de grondwaterstand bepaalt de diepte waarin ze voorkomen (Lumbricus terresteris). Voedselbehoefte Strooiselbewoners leven van grof, vers, organisch materiaal (mest en plantenresten). Bodembewoners leven van het kleiner en makkelijk verteerbaar organisch materiaal (dat al meer verteerd is) en eten zich als het ware door de grond. Pendelaars trekken grof organisch materiaal hun verticale gang in waarin het door slijmuitscheiding nat wordt gemaakt. Hierdoor is het een makkelijke energiebron voor bacteriën en schimmels, die het als het ware voorverteren. Functie van de groepen Iedere groep heeft weer een andere invloed op de bodem. De strooiselbewoners en pendelaars (rood/roze wormen) breken mest en plantenresten af en produceren daarbij voedingsstoffen. Ook voorkomen ze ophoping van organisch materiaal, zoals bij vervilting van de graszode. De bodembewoners Regenwormen Onderverdeling van regenwormen in 3 groepen Groep Kleur Beweeglijkheid Diepte Voedsel Hoofdfunctie Strooiselbewoners Rood Snel 0- 20 cm Plantresten/Mest Vertering org. materiaal Bodembewoners Grauw Zwak 0- 40 cm Organische stof Structuurverbeteraar Pendelaars Rood/Roze Matig 0-300 cm Plantresten Drainage,beluchting, beworteling(grauwe wormen) mengen al etend de bodemdeeltjes en bevorderen zo de bodemstructuur.

Bronnen:
http://www.gaiabodem.nl/pdf/bodemleven%20g...

je hebt je antwoorden al binnen, maar ik zie nog nergens staan dat de poep van regenwormen luchtige aarde vol mineralen (=voeding voor planten) oplevert. De regenwormen verbeteren dus de structuur van je grond.

Hoewel wormen ook wel rottend plantenmateriaal en mest lusten, zijn het toch vooral grond eters! Ze eten zich een weg door de grond, halen er uit wat ze kunnen gebruiken en poepen de rest van de grond er weer uit, goed te zien aan de wormenhoopjes in het gazon.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100