Hoe herken je een brandnetel?

Ik ga binnenkort een lange wandeling maken door schotland en wil graag voor onderweg gebruik maken van de natuurproducten. Hoe kan een brandnetel herkennen en zijn er planten die op een brandnetel lijken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iedereen die ooit met brandnetel in aanraking is geweest, weet dat de plant te herkennen is aan een branderig gevoel van de huid bij aanraking. De dikke harige steel en de gekartelde bladeren zijn andere kenmerken die de sterke woekeraar duidelijk verraden in de tuin. Er bestaan ook dovenetels. De bladeren en stengels lijken sterk op die van de brandnetel, maar hebben geen netels met mierenzuur. Dovenetels groeien in dezelfde stikstofrijke, niet te droge habitat als brandnetels, bijvoorbeeld in bermen en bosranden. De meeste dieren die kennisgemaakt hebben met de brandnetel, zullen de dovenetel met rust laten. Toch is de dovenetel vrij gemakkelijk van de brandnetel te onderscheiden: De bladkartels van de dovenetel zijn duidelijk 'slordiger'. De bladnerven van de dovenetels zijn meer geprononceerd, ook van de bovenkant gezien. In dovenetelblad of stengels zitten altijd wel wat roodbruine elementen: vlekjes of nerven bijvoorbeeld. Bij brandnetels komt dit nooit voor. De hoofdstengels van dovenetels zijn vierkant, met duidelijke ribben, terwijl brandnetelstengels maar licht geribd zijn, bijna rond. Dovenetels hebben karakteristieke, kleurige lipbloemen. Omdat brandnetels geen lipbloemigen zijn, hebben die een totaal andere bloeiwijze, onopvallend, geelgroen tot bruingroen.

Bronnen:
http://www.landleven.nl/tuin/onkruid/artic...

Ik raad je in ieder geval aan een veldplantengids mee te nemen, scheelt alvast een stuk. "Er bestaan ongeveer 700 brandnetelsoorten over de hele wereld, maar in Europa groeien er slechts twee soorten in het wild, namelijk de Grote en de Kleine brandnetel. Zoals de naam al zegt is de Grote brandnetel groot (tot 1,5 meter) en de Kleine is klein ( tot 60 cm). Deze planten hebben getande,ovale bladeren die bedekt zijn met stekende haartjes, waarbij de bladen van de Kleine brandnetel wat lichter van kleur en dieper ingezaagd zijn. De Brandnetel is vrijwel overal te vinden, vooral op stikstofrijke plekken (vaak verwaarloosde grond) zoals randen van akkers, bossen, op de composthoop, afvalplaatsen en verwaarloosde tuinen. De Kleine brandnetel houdt van rijkere grond. De Grote brandnetels staan altijd in groepen bij elkaar, dat komt omdat het een wortelstokplant is en nieuwe scheuten dus een stukje verder uit dezelfde wortel weer opschieten. De Kleine brandnetel heeft daarentegen een penwortel." http://zelfvoorziening.perso.sfr.fr/inhoud/brandnetel.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100