Ik wil zelf mijn tuin gaan betegelen. Moet ik nog over de tegels heen trillen? Of is dit overbodig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Indien er geen auto's of zo over de tegels heen moeten rijden, is het echt niet nodig. Wel een voldoende dikke laag straatzand. Ligt het zand er eenmaal in, dan ga je dat aantrappen, stapje voor stapje, hierna weer egaliseren en weer aantrappen, net zo lang dat geen enkele stap meer een kuiltje in het zand trapt. Hierna kunnen de tegels er op.

Ja, het is het beste om na het leggen te trillen (zie verderop in deze uitleg). Maar goede voorbereiding is minstens zo belangrijk! Voordat u gaat beginnen met het leggen van uw straatwerk of het uitvoeren van uw ideeen, moet bekend zijn wat u nu eigenlijk precies wilt. We gaan er vanuit dat we een plateau en/of paden gaan aanleggen. Belangrijk is dat er genoeg zand onder het straatwerk ligt. Minimaal 10 tot 20 cm. Zet de maten uit en wees niet te 'zuinig' met het afmeten. 10 centimeter ruimer meten aan de kanten is geen overbodige luxe. Uitgraven geschiedt op de diepte van de steen. Hierbij uitgaande van een steen van 6 cm hoog, plus 10 tot 20 cm zand is 16 tot 26 cm diep, gemeten van de bovenkant van het plateau. Nog een keer deze berekening: Diepte uitgraving zand is; centimeters zand onder het straatwerk = 10cm hoogte van de steen (uitgaande van 6 cm) = 6 cm totale diepte uit te graven zand onder het straatwerk = 16 cm. LET OP: Op de plaatsen waar opsluitbanden komen moet diep genoeg worden uitgegraven! 10 centimeter zand onder de opsluitbanden is voldoende. Bij een opsluitband van 20 centimeter hoog, moet minstens 32 centimeter diep uitgegraven worden. (20 cm hoogte opsluitband, 2 cm klik. Klik is de hoogte van het straatwerk boven de opsluiting plus 10 cm zand onder de band, gemeten vanaf de bovenkant van het plateau). Nu gaan we het zand inbrengen en uitvlakken. Bij een steen van 6 x 4 cm onder de bovenkant van het plateau. Dit betekent een overhoogte van 2 centimeter in verband met het verdichten van het zandbed. Vervolgens trilt u het zandbed vast. Heeft u geen trilmachine gebruik dan een vlakke plaat hout waar u op stampt. Hoe vlakker het zand hoe makkelijker u verder kunt werken. Leg nu nadat de bandjes zijn geplaatst de tegels op het zand. en knip met een stenen schaar de stenen op maat. Na afloop nog een aantal scheppen zand over het nieuwe straatwerk gooien zodat er tussen de voegen zand in plaats van onkruid zit. Stoelen en tafel er op en genieten maar, succes! Toegevoegd na 1 minuut: Ik bedoelde VOOR het leggen het zandbed aantrillen!

Bronnen:
http://www.klussen.adviesplaats.nl/Bestrat...

Nee, dat is niet nodig. Sowieso alleen maar op zware stoeptegels of straatstenen trillen. Grote tegels en siertegels nooit trillen, ze kunnen kapot gaan of lelijk worden. Wel van te voren het zand aantrillen, hoewel dat ook prima met de hand (of voet) kan.

Als u spreekt over klikkers is het aan te raden. Niet enkel om stabieler te liggen maar ook om mooi vlak te komen. Daarna wit zand overstrooien en in vegen zodat ze dan echt vast komen en er geen vuil tussen kan waar dan alleen maar onkruid kan in groeien. Succes. U gaat een mooie zomer tegemoet :-)

Mijn tuin moest opnieuw bestraat worden wegens ondergraven door ratten. Na het zandtrillen werden de tegels 30x30 gewoon gelegd en dat was dat maar... dan komt het juist!! Want de straat weer waterdicht maken moet jezelf doen met een zak zilverzand en de zachte tuinslag erop: netzolang zand en de tuinslang erop tot het zand dan eindelijk blijft leggen en is je straat weer waterdicht. Voor een jaartje dan: het volgende jaar komen de mieren de boel weer opgraven en kun je weer opnieuw aan de gang maar daarna blijven ze meestal wel weg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100