Ik kom wel eens het woord 'liefhebberstuin'. Wat is dat precies? Wordt deze term door tuinkenners gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is één van de zogenaamde INSPIRATIETUINEN. Dit zijn onder andere de bostuin, de buitenkamer, de liefhebberstuin, de patiotuin, de ronde tuin, de stadstuin en de vlondertuin. Op de Keukenhof zijn er een aantal van deze inspiratietuinen te bewonderen. Rob Verlinden (van SBS6) wil met deze tuin mensen inspireren om een woontuin te maken, want een tuin is om in te wonen, te leven, te eten en te werken. Zo’n echte groene tuin is een door ons zelf gemaakt contact met de natuur, waar de mens niet zonder kan. Het begrip liefhebberstuin wordt zeker door de tuinkenners gebruikt. In Haarlem en omstreken zijn er in bepaalde weekenden zelfs fietstochten langs deze liefhebberstuinen te maken. En deze tuiniers vinden het heerlijk om mensen over hun tuinen te vertellen !

Liefhebbers van een tuin, die uit liefhebberij een tuin hebben, die hebben een liefhebberstuin, it's as simple as that! Zij hebben niet dezelfde behoeftes en gebruiken pesticiden niet zoals de beroepsgebruikers van een tuin. Zij hebben hem puur voor hun genot en richten hem zo in , dat de echte tuinliefhebbers hun tuin kunnen bewonderen en die kómen ook als ze een pronkstukje van hun tuin hebben gemaakt. Zij bezoeken elkaars tuinen om nieuwe ideeën op te doen, stekjes uit te wisselen, zich te laten adviseren enz. om het simpele feit dat ze allemaal liefhebbers zijn, dus geen professionele hoveniers. Om aan te geven dat op een bepaald adres een liefhebberstuin is te bezoeken/bewonderen wordt het kenbaar gemaakt door het een 'liefhebberstuin' te noemen. Zodoende weet men dat hier een aparte/mooie/exotische/boeren ...en noem maar op, tuin te vinden is.

In een liefhebberstuin bestaat geen tuinarchitectuur, geen trendvolgerstuin, weinig regeltjes, lekker rommelig, nooit helemaal af, altijd maar veranderen, altijd ruimte te kort, vol stekjes en gekregen plantjes, tientallen potjes met stekjes, overwoekerde paadjes met veel mos er in, fluitende vogeltjes, fladderende vlinders, overvol, allesdoordringende kruiden en bloemengeuren, veel merels, mezen roodborstjes en winterkoninkjes. Toegevoegd na 11 uur: In een liefhebberstuin, kan je bijna kopjeonder gaan in de planten om je heen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100