Hoe diep zit de vorst in de grond na deze vorstdagen?

en hoelang duurt het voor je kan graven in de grond?

Toegevoegd na 54 seconden:
en hoelang duurt het voor je kan graven in de grond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat de vorst al lang weg is in de grond. Anders zou de smeltende sneeuw als waterlaag op de grond blijven liggen. Het heeft nooit zo diep gevroren als de ijsdikte op water. Grond is geen water! Zelfs na een nacht aan -15° was de grond op 5cm diepte nog niet bevroren. Ik heb dit gezien op de site van de landbouwers uit de buurt.

De vorst in de grond is afhankelijk van meerdere factoren. Is de grond begroeid? Gaat het om zand- veen- of kleigrond? Is er in de vorstperiode sneeuw gevallen? Hoeveel sneeus? Op deze site zie je berekeningen die met diverse factoren rekening hebben gehouden. Je kunt pas graven wanneer de vorst uit de grond is.

Bronnen:
http://edepot.wur.nl/1349

Op open plaatsen, dus niet onder bomen of zo, maar kale grond, zit de vorst in de grond, ongeveer net zo diep als het ijs op de sloot (in de buurt) dik is. Waneer het er weer uit is, is afhankelijk van de temperatuur, neerslag en de windsterkte. Vooral de wind is erg belangrijk, die verdrijft de koude " plaklaag' op en nabij de grond, waardoor de grond sneller ontdooit. Zo snel je geen ijs meer zal zien op de sloten, zal je bijna overal weer de grond in kunnen komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100