hoe, niet aan te raden is het, zout in de vijver doen, om vriezen te voorkomen, terwijl er oa goudvissen in zitten?

ik weet dat t een rare vraag is, maar zou t kunnen, en als al, hoe weet je dan de verhouding zout die erin moet.
(ben zelf overtuigd dat t dodelijk is voor de dieren in de vijver, maar mischien zou t kunnen met de juiste verhouding??)

bedankt..

Weet jij het antwoord?

/2500

Die verhouding bestaat niet. Zout water is zout water en is dodelijk voor je visjes. Maar goed, ik kan me voorstellen dat als je er een grammetje zout ingooit, dat je vissen niet dood gaan... maar dat zal het vriezen niet tegen gaan. Omgekeerd gebeurde met de Zuiderzee die IJsselmeer werd in 1932. In de jaren erna werd de zoute (voormalige) Zuiderzee zoet door water van de IJssel... en aan de kusten rondom het IJsselmeer spoelden de dode en rottende zoutwatervissen aan.

Dat is heel erg niet aan te raden. Ook tamelijk heel sterk niet aan te raden is een litertje antivries in je vijver te gooien. Als je vijver goed is aangelegd (diep genoeg, vijvergrond op de bodem, goede beplanting) gaan je vissen gewoon op een diepte zitten dat ze niet bevriezen. De enige dosis zout of antivries die je er in zou KUNNEN gooien en toch nog niet de hele vijver killt, is een minimaal druppeltje dat ook niet voldoende is om je vijver ijsvrij te houden. Lekker laten bevriezen ; puur natuur, en eventueel een wakje openhouden (als je riet hebt geplant is dat niet nodig), en het komt helemaal goed met je vijver.

Op het moment dat je genoeg zout in je vijver hebt gedaan exploderen je visjes omdat het zoetwatervissen zijn en geen zoutwatervissen. je kun je vijvee het best gewoon laten bevriezen. Maak als het bevroren is vooral geen gaten in het ijs want dan gaan de vissen naar boven en vriezen ze vast.

Wat zout toevoegen voor een betere plantengroei en om gezondere vissen te krijgen, wordt wel toegepast. Maar zout om bevriezen te voorkomen, is niet mogelijk, want zelfs het zeer zoute zeewater bevriest uiteindelijk. Het plaatsen van een luchtpompje, is een uitstekende en goedkope oplossing. Toegevoegd na 4 uur: Bij strenge vorst, vriest toch het water rondom de luchtbelletjes dicht, er ontstaat een soort torentje dat naar boven uit steek, en waardoor de lucht van het luchtpompje heen komt, dus blijft het ondanks de vorst toch prima werken, het pompje blijft lucht onder het ijs pompen, waardoor vissen en kikkers onder het ijs niet kunnen stikken.

Ijs is niet schadelijk omdat het licht er nog beter door gaat dan water. Zolang niet alles stiif bevriest wordt voldoende zuurstof geproduceerd door algen op de bodem. Een sneeuwdek is wel schadelijk maar helpt weer het ijs tegen verdere bevriezing te beschermen. Bij veel sneeuw is een luchtpompje wel een goede maatregel. Toegevoegd na 8 minuten: Je kunt inderdaad behoorlijk veel zout in een vijver doen, zonder de vissen te schaden, maar het is niet handig om dat nu te doen. Een hoog zoutgehalte heeft invloed op de soortsamenstelling van je vijver. In een natuurlijke. vijver niet zo wenselijk.

Uw reactie op mijn verwijderde antwoord (enkel site vermelden is verboden): "@Rolean: Dank je, ik las dat ie minstens 80 cm diep moet zijn willen ze normaal over leven..... die waar t over gaat, is maximaal 55cm diep... maximaaaaalllllllll dan toch nog een tip mischien?" Een ijsvrijhouder kan je maken door bussel rietstengels te plaatsen. De lengte is een 5 à 10 cm langer dan bodem-wateroppervlakte. Doordat deze ijsvrijhouder rust op de bodem kunnen de gassen (ontstaan door rottende bladeren) ontsnappen. Meer interessante info dienaangaande vind je op www.schonevijver.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100