Kan ik deze tak van mijn druivenplant afhalen zonder problemen?

Mijn druivenplant staat ongeveer een half jaar in de grond en groeit als kool. Ik begeleid de 'hoofd tak' nu langs de schutting de bocht om.

Beneden aan bij de plant groeit een zijtak (zie foto - tak met rode pijl erboven). Deze tak wil ik graag weghalen.

Kan dit zomaar? Hoe het beste te knippen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een druif kun je het gehele groeiseizoen snoeien, behalve in het vroege voorjaar wanneer de knoppen gaat uitlopen. Blijf wel steeds zuinig op de hoofdstam en snoei alleen maar gedeelten van de zijscheuten. Als de ranken trossen gaan vormen kun je het beste na iedere tweede tros de rank afknippen. Zo krijg je de mooiste druiventrossen.

Wij hebben een hele bedekte schutting (4 meter lengte)met blauwe en witte druiven en wij knippen er gewoon af wat we eraf willen hebben met een huis-tuin-en-keuken schaar. Er zullen uiteraard andere manieren zijn, maar bij ons werkt het. Wij houden de plant altijd een beetje in "bedwang" en het resultaat zijn hele grote trossen met hele grote druiven. Zodra alle druiven er van het najaar af zijn knippen wij alle uitlopers eraf en in het voorjaar hebben wij weer een enorme uitloop. Succes.

Het is nu niet het juiste moment om te snoeien. De sapstromen zijn nu maximaal en als je een tak afknipt blijft het wekenlang 'bloeden'. In de herfst, als de groei helemaal stil staat, kan je gewoon snoeien wat je wil.

De uitlopers kunt u altijd eraf halen, dit is zelfs naar mijn mening beter voor de takken die u wilt behouden. Deze zullen dan sneller en beter groeien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100