Wat is blauwalg?

Ik ga woensdag naar de Blauwestad met mijn klas maar heb gehoord dat daar Blauwalg en Larven in zijn? Ik word er erg zenuwachtig van want wat is blauwalg eigenlijk en larven? Bah. weten jullie of het waar is en wat het is??

xx

Toegevoegd na 8 minuten:
Klopt het ook dat larven onder je huid kruipen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Blauwalgen zijn bacteriën, larven zijn beestjes die net uit het ei zijn. Als er blauwalg in het water zit mag je niet zwemmen want daar kan je ziek van worden.

Blauwalg zit in het water en komt vaak in de zomer voor. Blauwalg ontstaat rond de 20 graden. Het is niet schadelijk als je het aan raakt maar wel als je het inslikt. Dit had ik nog effe op internet opgezocht (de klachten als je het inslikt.): De klachten variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. De vergiften kunnen ook tot lange termijnschade aan het zenuwstelsel leiden. Toegevoegd na 3 minuten: Oh, en larven zijn eigenlijk alle beestjes die uit een ei zijn gekomen en dat er anders uitziet en leeft dan zijn/haar volwassen soort. Makkelijk voorbeeldje is de rups. Dat is een larve want het leeft anders dan een vlinder. Toegevoegd na 14 minuten: Nee, larve kruipen niet onder je huid, het zijn gewoon onschuldige beestjes. En je komt ze eigenlijk wel elk jaar tegen.

Blauwalgen zijn geen algen of wieren maar bacteriën die door middel van fotosynthese (bladgroen) kunnen leven. Deze cyanobacteriën behoren tot de oudste organismen op aarde; er wordt geschat op 3,5 miljard jaar. Eigenlijk zijn het geen planten en geen bacteriën, maar iets er tussen in. Helaas produceren sommige soorten giftige stoffen waar mens en dier, ziek van kunnen worden, honden kunnen er zelfs aan dood gaan, pas nog gebeurt!! Van vrijwel alle insecten die kunnen vliegen, zijn er eerst larven, sommige leven op land en sommige in het water. In het water zijn het vooral de larven van eendagsvliegen, waterkevers, libellen en waterjuffers. Maar die zijn voor jou veel banger dan jij voor hun, dus heb je daar geen last van. Toegevoegd na 2 minuten: Deze larven kruipen niet onder je huid, dat kan je wel gebeuren in de tropen, waar sommige vliegen eitjes op je huid kunnen leggen waaruit larven ontstaan die onder je huid kruipen.( heeeeeeeel eng!) Maar Blauwestad ligt niet in de tropen, dus geen enkele zorg!

blauwalg is een soort van bacterie. In het water dus. Je kan hier ziek van worden. Maar dat gebeurt niet altijd. Je hebt ook groenalg daar wordt je niet ziek van. en larven zijn gewoon kleine uit een ei gekomen beestjes

Als je nog meer uitleg wilt hebben over de blauwalgen, dan kun je ook even op de volgende website kijken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwalgen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100