Kan ik uit een kersenpit ook een boom kweken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja hoor... als je een kersenboom wil kweken moet je het volgende in acht nemen: Om de pitten te laten ontkiemen dien je deze eerst te stratificeren. Dit betekent dat ze eerst een koude periode nodig hebben. Laat de pitten eerst goed drogen. Vul een bakje voor de helft, minstens 5 cm, met een laag vochtig rivierzand waarop je een aantal pitten legt en dek deze vervolgens met eenzelfde laag af. Zet dit bakje 4 weken op een koele donkere plaats. Zet daarna het bakje in het vriesgedeelte van de koelkast, of bovenste lade van de vrieskast, en laat het daar minstens 1 1/2 maand staan. Haal dan het bakje er uit en zet deze op een warme plaats (15 tot 18 gr). Na zo'n 4 weken zullen de zaden dan ontkiemt zijn en kun je ze voorzichtig in een pot, met potgrond, op 1cm diepte zaaien. Zet de potjes niet achter glas in de volle zon om verbranding van de plantjes te voorkomen. In de zomermaanden kun je deze potjes op een zonnige beschutte plaats buiten zetten en ze het eerste jaar voor de winter naar binnen halen. Het 2e jaar kun je ze op een zonnige beschutte plaats uitplanten. Bedenk wel dat het minstens 5 jaar kan duren alvorens er vruchten komen. Toegevoegd na 1 minuut: Sorry, bronvermeling vergeten... Er nu even bijgezet.

Het is mogelijk volgens de bron. (zie bron 1) En er staat ook redeljik uitgelegd wat je moet doen.

Bronnen:
http://www.groeninfo.com/forum/groente_en_...

Jah. Elke boom of plant komt uit een zaadje en bij een kersenboom is dat de pit in de kers! Al gaat et niet heel makkelijk het kan als je et echt zou willen!

Vrijwel alle fruitbomen zijn het resultaat van kruisingen. Dat betekent dat ze na het zaaien niet soortecht terug komen. Soorten die ontstaan zijn door kruisingen, hebben de genen van min. 2 verschillende ouders. Vaak nog veel meer. Als je deze soorten ongeslachtelijk vermenigvuldigd, b.v. door stekken of enten, dan krijg je altijd de zelfde soort terug met de zelfde genen. Maar bij het zaaien , zal er uit iedere pit een ander soort kers komen. Sommige kunnen heel veel lijken op de soort waar de pit uitkomt. Terwijl anderen totaal anders kunnen zijn. Zelfs is het mogelijk dat er een betere kers uit ontstaat, zo zijn de goede soorten ook ontstaan.

Ik heb een keer een appelpit gepland, het heeft jaren geduurd voordat het plantje ongeveer 20 centimeter was, succes!

je krijgt inderdaad een andere kersenboom terug dan die waar je de vrucht van hebt gebruikt. Meestal een mindere (wilde) soort, met zure kersen. Beter is om een stek van een kersenboom te nemen en deze te enten op een wilde onderstam.

Je kunt uit uit een kersenpit een boom kweken. Ik heb het zelf al een keer gedaan. Het resultaat was uiteindelijk niet wat ik me er van had voorgesteld. De pit groeide uit tot een flink boompje,uiteraard naar het nodige snoeiwerk. Na vier jaar kwam de eerste bloei,maar de oogst was zeer karig. Dit herhaalden zich de volgende jaren,een uitbundige bloei maar een zeer karige opbrengst. UIteindelijk heb ik de boom die uitgegroeid was tot een boom van 3 meter 50cm. gerooid

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100