Waarom wordt pot- en tuingrond aangeduid met liters en niet met grammen of kilo's?

Liters is toch voor vloeibaar spul?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Liter is een volumemaat. Het is zoveel als in een kubus van 1dm x 1dm x 1dm past. Dat werkt met vloeistoffen en gassen, maar ook prima met rulle materialen zoals tuinaarde of kattenbakkorrels. Het kan je namelijk niets schelen hoeveel gewicht tuinaarde je in je tuin krijgt. Het gaat er om hoeveel je nodig hebt om een laag tuinaarde van een bepaalde dikte neer te leggen in een tuin van een bepaald oppervlak. Hoeveel volume dus.

Omdat het vochtig spul is. Als je het in kilo's zou vermelden, dan zou het na een tijdje minder wegen vanwege uitdroging. Nu hebben ze de binnenmaat van de zak genomen als eenheid en dat is het beste met liters.

Klopt deels,wat U zegt..maar één kubieke meter = (ook) 1 liter (dus een M met een 3 'tje erboven) Het heeft mede daarom niks te maken met of de inhoud van die kubieke meter vochtig is of niet...want in diverse pottenbakkerijen bestelt men 20 liter vaten die zijn gevuld met poeder... Groet:Zoekertje

Liter is niet alleen voor vloeibaar spul maar ook voor materiaal dat veel lucht bevat , waardoor een liter (veel) lichter is dan 1 kg. Zie bij voorbeeld bakken met ijs in de supermarkt.

Om meer lucht te verkopen.

Het is even bij de les blijven met inhoudsmaten en gewichten. 1 m3 is een inhoudsmaat die van gewicht verschilt afhankelijk welk product men neemt. (zand, grint, aarde, turfmolm, caviavoer) In een gemiddelde brandstoftank van een auto gaat 40 liter brandstof. Maar de inhoud van de laadruimte is met ingeklapte achterbank weer 600 liter, terwijl de auto maar tot 200 kg mag laden. Dus als het om het volume gaat spreekt men vaak over inhoudsmaten.

Bronnen:
http://www.mgoretti.nl/metriek.pdf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100