Waarom gaan mijn planten altijd dood?

Ik heb nu een bromelia, een orchidee en een nep bonsai boompje.. Doe precies wat er op het kaartje staat met de plaats in huis (licht, donker) en water geven, maar ze blijven maar doodgaan!
Waar kan dit aan liggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Planten in de huiskamer betekent voor veel planten een langzame dood, meer zit er vaak niet in. De allerbelangrijkste fout die er gemaakt wordt, is wel het water geven. Als de potgrond vochtig is, dan nooit water geven, is de grond een week lang vochtig, dan een week geen water! Op het bijbehorende verzorgingskaartje staan regeltjes waar je, je ongeveer aan moet houden, maar iedere huiskamer is weer anders. De hoeveelheid licht is ook erg belangrijk, de meeste plaatsen in huis, zijn te donker, dus gaan planten langzaam dood. Een Bromelia is een erg makkelijke plant, een keer per week wat regenwater in bladkokers gooien is ruim voldoende, na de bloei heeft de plant een terugval en komen er als het goed gaat, twee of meer nieuwe planten terug. Orchidee 1x per twee weken even in een bakje met lauw water laten staan en ze kunnen er weer twee weken tegen, zou je het een maal in de maand doen, dan gaan ze ook niet dood!, dus ja, wat doe je verkeerd? Misschien is de aanschaf van kunstplanten wat voor je, de duurdere soorten zijn heel mooi en heel echt!

- Frequentie van water geven - Mis interpretatie van aanwijzingen (Licht betekent niet altijd volle zon, zeker ind e zomer niet en zeker niet met bromelia's / orchideeen / bonsais.) Bij de types die je benmoemd is regelmatig water geven heel belangrijk; een keer overslaan kan al betekenen dat haartwortels afsterven & dood tot gevolg hebben.

gaat een nep boompje dood ( plastic neem ik aan dus ) dan gaat het niet al te best geloof ik. maar somige planten zijn veel gevoeliger als anderen en soms is het ook gewoon veel pech hebben. bij on thuis stonden tijden lang vetplanten, ze zijn niet de mooiste maar kunnen wel wat hebben:)

Tips 1. zet de planten in de schaduw niet in de zon anders gaan ze dood. 2. je moet overdag altijd planten water geven, dan groeien ze beter.

Het kan zijn dat je door airco in huis te veel de planten op de tocht hebt staan, planten houden niet van tocht. Ook kan de verwarming er mee te maken hebben, zelf heb ik 9 jr. in een huis gewoond met luchtverwarming, geen plant die dat leuk vond.

Vaak wordt toch te veel water gegeven, omdat we denken dat ze toch wel wat water nodig hebben. Door die nattigheid gaan de wortels rotten. Sommigen moet je van bovenaf water geven, anderen juist weer via het schoteltje. Erg plant afhankelijk.

Bronnen:
Eigen ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100