Is een geaarde stekker veiliger dan een ongeaarde stekker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, maar alleen als je de geaarde stekker ook in een geaard stopcontact stopt. Anders heb je bij kortsluiting nog steeds geen aardlekschakelaar die uitslaat.

Mag niets uitmaken (stekkers hebben allemaal een keurmerk). Enige is dat in vochtige ruimtes er een stekker met aarde moet worden gebruikt, dat staat zo voorgeschreven in de elektro wereld.

Een geaarde stekker is veiliger mits aangesloten op een geaard stopcontact. Indien de aarddraad spanning krijgt sluit deze de aardschakelaar uit, en word verdere mogelijkheden tot brand door kortsluiting voorkomen.

Als het apparaat of lamparmatuur die via die geaarde stekker wordt bediend goed op die aarde is aangesloten, wel!

De aarding van een geaarde stekker zorgt ervoor dat een eventuele elektrische spanning op het metaal (bv. door een losse draad of slechte isolatie) van het gebruiksvoorwerp (lamp of wasmachine of strijkijzer e.d.) kortgesloten wordt naar de aarde en zodoende voorkomt het dat de gebruiker (jij bijvoorbeeld) een schok krijgt. Wanneer jij goed geaard bent (blote voeten in een natte badkamer) en jij komt onder stroom te staan dan kan dat dodelijk zijn. Dus: ja! Een geaarde stekker kan veiliger zijn. Is overigens niet altijd noodzakelijk (bv. als het gebruiksvoorwerp geen metalen delen heeft).

het is een beetje een open vraag. Het ligt er maar net aan op welk apparaat je de stekker aansluit. Als je een geaarde stekker op een apparaat aansluit dat niet geaard hoeft te zijn dan maakt het niet uit. Heb je een apparaat dat de aarding gebruikt dan is het wel veiliger. Stroom kiest de weg met de minste weerstand. omdat wij mensen uit +/- 70% water bestaan, kiest de stroom de weg naar de aarde toe (die heeft minder weerstand) en zo krijgen wij die niet een opdonder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100