Wij hebben in ons huis driebubbel thermophane en op dit moment bevriest de buitenkant, wat is dit?

Dit is voor ons de eerste winter in dit huis en op dit moment bevriezen de ruiten aan de buitenkant. We wonen in het sauerland, op 470 mtr hoogte. Zou dit de temperatuurverschillen tussen Buiten en binnen zijn? We hebben nu dagen dat we de hele dag niet naar buiten kunnen kijken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Condensatie en bevriezing op de buitenzijde van een goed isolerende ruit treden op als de oppervlaktetemperatuur van de buitenzijde lager wordt dan het dauwpunt van de omringende buitenlucht. Dit kan alleen gebeuren als het warmteverlies door (nachtelijke) uitstraling groter is dan de toevoer van warmte door geleiding, straling en/of convectie.

Bronnen:
http://www.noordennegroep.nl/img/Condensatie.pdf

Dit is het gevolg van de combinatie vochtige lucht en buitentemperaturen onder het vriespunt. Als het niet vriest en wel vochtige lucht is, krijg je condens op de ramen. Als het wel vriest en droge lucht is, dan blijven je ramen mooi schoon. In het Sauerland, op hoogte, heb je in deze tijd van het jaar wel vaker de combinatie vorst en vochtige lucht. Als het kouder weer wordt, wordt meestal de luchtvochtigheid ook minder (koude, droge lucht komt meestal vanuit het oosten). Het probleem zal zich dan niet voordoen. Als er bij voortdurende/ strenge vorst nog vocht in de lucht zit, dan is dat in bevroren vorm en kan het zich niet hechten aan het glas. Juist bij de temperaturen vlak onder het vriespunt condenseert het vocht (dauw) op de ramen, waarna het vastvriest aan het glas.

dit is een teken dat het huis goed geisoleerd is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100