ik heb een lichtarmatuur met 6 halogeen lapjes 20 watt 12 volt . als ik de lamp dim verbruik ik dan minder stroom? en kan ik 2 of 3 er uit halen?

gaan dan de rest van mijn lampjes stuk ?of de lamp zelf

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk verbruik je bijna niks minder....door het dimmen van het licht gaat een groot deel van "de rest van het opgenomen vermogen" naar de dimmer zelf Je kan gerust minder lampjes erin steken met een minimum van 10 % van de dimmer zelf(in jouw geval 6x20 w=120w,dus je moet 12 watt(dus 1 lampje van 20w in jouw geval) hebben om te kunnen dimmen(voorbeeld wat ik geef is electronische dimmer) Gewikkelde(niet electroninsche) dimmer worden warmer,maken meer zoemend geluid en zijn niet zo fijn regelbaar

Als je de lamp dimt verbruik je minder stroom. Wel is de lamp iets minder efficiënt met het gebruik van een dimmer. Je hebt een speciale dimmer nodig die geschikt is voor 12v Halogeen. Als er al een dimmer op zit kan de dimmer minder goed werken als er te weinig lampjes werken. 2 of 3 eruit halen kan er soms voor zorgen dat de lamp minder goed dimbaar is. Als het gaat om Halogeenlampjes type G4 12V dan kun je die ook krijgen in 10W.

Bronnen:
http://www.olino.org/articles/2007/02/09/d...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100