Waarom over stroomt een wc pot niet, als je er een emmer water in gooit?

Toen ik vandaag een emmer water deponeerde in de toiletpot, bleef het waterpeil na genoeg gelijk (geen zichtbare verandering). Hoe kan het dat die niet overstroomt of dergelijke?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zit een zwanenhalsconstructie in.En dat houdt weer verband met de communicerende vaten.In 2 bakken vloeistof met elkaar verbonden, staat de vloeistof even hoog. Vulmaar eens een slang met water. (nit te grote zodat je hem kunt hanteren. als je de ene kant van de slang omhoogbrengt, blijft het water even hoog als het water in het andere eind van de slang. vul je water bij dan komt de andere kant omhoog, of stroomt over tot beide kanten weer even hoog zijn

waarschijnlijk omdat in een emmer ongeveer net zoveel water zit als een keer doorspoelen?

Omdat een WC-pot het water dat er boven ingegooid wordt via de afvoer weg laat lopen zodra het waterniveau boven de stankafsluiter komt. De stankafsluiter is de s-bocht die tussen de pot en de afvoer zit. Toegevoegd na 17 minuten: De stankafsluiter heet ook wel "waterslot" of "sifon".

De uitlaat van een WC-pot heeft een afvoer van ruim negen centimeter als diameter, ruim voldoende om die kluts water zonder noemenswaardig peilverschil af te voeren...

Het betreft hier de wet van de communicerende vaten. In de afvoer zit een S-bocht. Als het volume aan de ene kant van de bocht wordt vermeerderd loopt het over en stroomt het via het andere deel van de S-bocht naar het riool. Als je wel eens heel veel moet plassen loopt de wc-pot toch ook niet over maar loopt het direct naar het riool.

De snelheid van afvoer van het water wordt bepaald door de dikte van de afvoerbuis. Als er na de wc de juiste dikte afvoerbuis wordt gebruikt (110mm) en deze niet dichtgeslibd zit met afval zal een emmer water geen probleem zijn en zal het waterpeil in de zwanenhals gelijk blijven, is de afvoer verstopt of is er een te dunnen afvoerbuis gebruikt achter de WC zal de doorstroom snelheid afnemen. Mocht de doorstroomsnelheid afnemen en het waterpeil stijgen als je een emmer water leegschudt in de wc wordt het tijd om er een ontstoppingsdienst er bij te halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100