Hoe is de kerstboom ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kerstboom was er al eerder dan het kindje Jezus.Toen de geboorte van Jezus een officieel feest werd, werden niet meteen de gebruiken van het midwinterfeest overgenomen. De groenblijvende boom die verlicht werd, kreeg wel al snel een plaats inde Christelijke traditie, maar het duurde nog eeuwen voordat de boom in huis werd gezet. Aanvankelijk werd een grote boom op het dorpsplein opgesteld. Voor zover te achterhalen werd in Duitsland aan het eind van de 17e eeuw de boom voor het eerst binnen gezet. De meeste mensen in Nederland ivinden dat kerst zonder kerstboom niet echt is, ook diegenen voor wie de geboorte van Jezus bij dit feest centraal staat. Het Vaticaan te Rome waarschuwde tot in de 19e eeuw keer op keer tegen "de invoering van dit heidens gebruik van de boom" en ook vandaag de dag zijn er mensen die tegen de kerstboom zijn.

Bronnen:
Rondom, parochieblaadje van St. Johannes...

De belangrijke Christelijke feestdag 'Kerstmis' bruist van de legendes en het symbool dat al die legendes verenigt is de kerstboom. Voor sommigen stelt de driehoekige dennenboom de Heilige Drievuldigheid voor. Het verband van de spar met Kerstmis is terug te voeren tot de Middeleeuwen, naar de traditie van de symboliek rond het verhaal van Adam en Eva op 24 december, naar een pittoreske reproductie van de Tuin van Eden, die bomen bulkend van het fruit toont - het symbool van overvloed. In de loop van de tijd werden die bomen geleidelijk aan vervangen door de naaldboom, een magische plant omdat die altijd groen is. Volgens een Noord Europese legende vond Christus bescherming bij die boom toen hij als kind opgejaagd werd door de soldaten van Koning Herodes. Verspreiding De eerste indicaties van het gebruik van de kerstboom komen uit een Duitse kroniek uit 1605. Die beschreef de gewoonte een naaldboom mee naar huis te nemen en te versieren met kleurige rozen van papier, lekkernijen en vergulde ornamenten. Aan het einde van de achttiende eeuw vermeldde Goethe in zijn roman 'Het Lijden van de Jonge Werther' als eerste de naaldboom in een literair werk en doken er kerstbomen op in Weimar, de toenmalige Duitse culturele hoofdstad. In de negentiende eeuw verspreidde de traditie zich over heel Europa, zelfs naar de Romaanse landen. Tegen de tweede helft van de twintigste eeuw zien we de kerstboom in huizen overal ter wereld, zelfs in Japan en Afrika. Tegelijkertijd werd de boom gezien als onderdeel van het proces dat van een religieus familiefeest een groot consumentenfestijn gemaakt heeft.

Bronnen:
www.baaij-hoveniers.nl/beplanting/conifere...

De "kerst"boom is een overblijfsel van het julefeest of het feest bij de midwinterzonnewende. Op de langste nacht staken Germanen bomen in brand om de terugkeer van het licht te vieren. Bij de Kelten gold het als ongepast om bomen in brand te steken, zij gingen bomen "gewoon" versieren. Vandaar dus de lichtjes in de bomen (terugkeer van het licht) en het versieren. Kerst-enen betekent eigenlijk : een bepaald oud symbool tot iets Christelijks hervormen. Bomen zijn in zeer veel culturen belangrijke symbolen geweest. Je kan hierover allicht veel vinden op internet. Ik geef je hieronder twee leuke links. Toegevoegd na 22 seconden: http://www.stemderbomen.nl/pages/mainpages/kerstboom.htm

Bronnen:
http://www.wiccatuintje.net/jaarwiel-yule_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100