Voordat Ikea er was, hoe kwamen mensen toen even snel en goedkoop aan nieuwe meubels?

Ik bedoel: iedereen heeft onderhand wel iets van Ikea in huis staan, en als je even snel iets nieuws wil rijd je even daar de Ikea en dezelfde dag heb je al iets nieuws staan. Maar ik kan me voorstellen dat men voordat Ikea in Nederland kwam ook wel eens snel nieuwe meubels wilde hebben. De gemiddelde wachttijd bij een meubelzaak is ongeveer 8 a 12 weken, dus daar ging je dan niet naartoe. Maar hoe kwamen mensen dan snel aan iets nieuws?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat was inderdaad een probleem! Sommige, eenvoudige dingen, zoals een keukentafel (ik herinner me met een formica blad) konden nog wel eens in het magazijn van een winkel staan. Ook in de uitverkoop kon je nog wel eens een meubelstuk direct meenemen. Toen we in 1975 ons eerste huurhuis toegewezen kregen, konden we gelukkig een hoop meubels lenen. We sliepen b.v. op een oude matras op de vloer. We hadden trouwens ook geen geld om alles meteen in te richten. Ikea sprong inderdaad in een gat in de markt, maar in de beginperiode moest je soms letterlijk je kast bij elkaar sprokkelen: eerst hadden ze alleen de deurtjes, er werd dan geadviseerd om die wel meteen te nemen, want het kon zijn dat als zij de planken konden leveren, er geen deurtjes voorradig waren. Er is dus wel een hoop verbeterd bij Ikea, zeker nu je ook op internet kunt kijken wat er in voorraad is.

Gewoon naar de meubelzaak of meubelmaker lijkt me.

Volgens mij was Lundia net iets eerder met hetzelfde concept als Ikea in Nederland. Het was/is wel een stuk prijziger overigens. Daarvoor denk ik dat veel mensen spullen 2e-hands kochten.

Als je wel iets niet moet doen dan is het wel 'even snel' meubels kopen, het zijn geen kleren! Vaak blijf je jaren vastzitten aan die meubels en ben je er -zeker in het geval van Ikea meubels die je overal ziet staan- snel op uitgekeken. Die meubels van Ikea gaan bovendien gemiddeld veel korter mee dan meubels die je in een gewone meubelzaak kan kopen. Daarnaast is goedkoop vaak ook duurkoop: de waarde van een Ikea meubel is tweedehands een stuk lager dan die van een degelijke handgemaakt meubelstuk met dezelfde leeftijd. Verkijk je dus niet op die lage prijzen. Overigens heb ik niets van Ikea in huis staan.

Voor goedkope kon (en kun je nog steeds) naar een kringloop of 2e hands winkel gaan En nieuwe meubels kun je ook bij bv Leen Bakker,Kwantum,Woonboulevard Utrecht etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100