Welke stand van mijn jaloezie gebruiken,om méér warmte in mijn kamer te behouden ?

Ik heb pas een nieuwe Luxaflex ( jaloezie) aangeschaft. Mijn vraag lijkt zo simpel,maar ik kom er niet uit.Deze jaloezie hangt (uiteraard) voor een heel raam-dus zónder andere te openen kleinere raampjes,maar er is WEL een luchtrooster.
Ik hod dat luchtrooster altijd open,ondanks dat er soms best wind op staat en dat wil ik zó houden. Als de jaloezie helemaal naar beneden staat en de dwarsliggende lamelletjes staan "neutraal"..welke kant moet ik dan opdraaien,om de warmte beter te benutten ? Naar rechts - donkerder- of naar links ? Leg uit ,waarom naar links of naar rechts beter / slechter is.

Met "neutraal" bedoel ik >> Zie foto

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

behalve de luchtstroom heb je ook nog te maken met zonne-energie. Om zoveel mogelijk warmte te vangen, moet je de overdag de doorlaat van licht zo groot mogelijk maken.Zo zorg je dat licht omgezet wordt diep in je kamer. Bij reflectie verdwijnt het licht, en dus de zonne-energie, weer naar buiten. 's nachts luxaflex dicht om te voorkomen dat de kamer warmte uitstraalt naar buiten. In dat geval de bolle kant naar buiten om zo min mogelijk lucht langs het raam te leiden.

Je luxaflex hebben een lichte bolling. Draai de 'bolle' zijde richting raam om zonlicht tegen te houden. Draai bolle zijde naar binnen (van raam af) om warmte binnen te houden. En het is de mooiste zijde van luxaflex. Overigens luchtrooster, waar mogelijk open houden. Zorgt dat vochtige lucht uit woning naar buiten gaat.

Met de doffe, holle kant naar voren. Kun je zelf heel makkelijk beredeneren, als je in die stand probeert te kijken, hoe de warme luchtstroom naar buiten zou moeten komen. Je luchtrooster zit bovenin je raam, en op deze manier moet de lucht steeds een kleine omweg maken. Zou je het andersom doen, bolle glimmende kant naar voren dan is de weg voor de warme lucht veel eenvoudiger. En ben je dus sneller je warmte kwijt. En ik begrijp dat dat niet de bedoeling is ;-) Terzijde: als je het zó doet heb je ook geen last van "vals" licht. Toegevoegd na 12 minuten: Voor alle zekerheid: met "naar voren" bedoel ik richting kamer, of richting waar jij staat. ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100