Ben ik verplicht de volledige lening (die over verschillende huizen loopt) terug te betalen na een 2de verkoop?

Wij hadden een hypothecaire lening lopen over 3 huizen. Onlangs hebben we door moeilijkheden 1 woning verkocht. Hierbij eiste de bank de volledige verkoopprijs, wat uiteindelijk ook is gebeurd. Er werd ook meegedeeld dat bij een volgend verkoop, we het volledige bedrag mochten houden.

Nu er sprake is van een eventuele 2de akte die gesloten wordt, eist de bank zo'n 70.000 euro (terwijl de lening nu ca. 80.000 euro meer bedraagt). Ik vraag mij af of wij verplicht zijn deze te betalen? Want wij stelden hen een bedrag van 50.000 voor, maar kregen te horen dat zij al lang hun notaris hebben verwittigd.

Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een hypothecaire lening hebt afgesloten, dan ben je een lening aangegaan met een onderpand, in dit geval een huis. Als je dat huis verkoopt, is er geen onderpand meer voor de lening. Dat is een risico voor de hypotheekverstrekker. Doorgaans is daarom in de hypotheekvoorwaarden opgenomen dat bij verkoop van het onderpand de lening direct moet worden afgelost. Als je op die voorwaarden een hypothecaire lening hebt afgesloten ben je inderdaad verplicht om deze afspraak na te komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100