De draagkracht van de man wordt berekend zonder zijn fiscale voordeel, klopt dat?

Bij de voorlopige voorzieningen is bepaald dat de vrouw en kinderen blijven wonen in de echtelijke woning ipv alimentatie te ontvangen. De man betaalt de hypotheek. In zijn draagkrachtberekening is hierbij geen rekening gehouden met zijn fiscale voordeel, hij ontvangt de volledige teruggave ( aflossingsvrije hypotheek). Wat de werkelijke kosten zijn en wat aan de bank wordt betaald, daarin zit een groot verschil.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het netto effect van deze regeling heeft effect op de draagkracht, dus zowel de rente en aflossing en de teruggave van de fiscus. Overigens moet je wel alle kosten hierin meenemen, dus ook de verzekeringen en belasting op eigen huis bezit.

Ik verwijs ook naar mijn vorige antwoorden. Het gaat erom wat er netto, na alle kosten , baten, teruggaven en verrekeningen onder de streep over blijft. Stel een man verdient 5000 euro. ( even een gemakkelijk voorbeeld, een grove schets) en hij heeft een hypotheek van 3000 rente in de maand.Dan houd hij (afgezien van energiekosten etc etc) maar 2000 over om te verdelen. Echter hij krijgt belasting terug aan het einde van het jaar, als hij die niet gelijk verrekent met de fiscus. Als hij 50 van die hypotheekaftrek als teruggave ontvangt, dan heeft hij 1500 "extra inkomen" . Zijn echte draagkracht is dus niet 2000 maar 3500 euro. En die telt voor de verdeling. Je snapt dat dit niet een exact voorbeeld is, maar het is wel een weergave van het principe. Toegevoegd na 3 minuten: Naschrift: uitgangspunt is niet wat de ontvangende partner nodig heeft, maar wat de ex partner gewend was. Kortom alles moet eerlijk verdeeld worden naar draagkracht. Daarbij mag de ene partner de ander niet benadelen door onrealistische of expres duur gemaakte kosten te gaan opvoeren. je partner mag niet in een penthouse van 4000 euro per maand gaan wonen en dan roepen dat er niets over is. Dat mag je zelf ook niet doen en dan roepen dat hij meer moet betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100