Ontbindende voorwaarde 'onder voorbehoud financiering' valt 'onder voorbehoud verkoop eigen woning' daar automatisch onder?

De kopers van ons huis hebben steeds gezegd dat financiering geen probleem is. Nu blijkt dat hun huis (in dit geval een boot) een stuk minder waard is dan gedacht en ze zeggen dat ze daarom de hypotheek niet rond krijgen. Maar hadden ze dat niet als een aparte ontbindende voorwaarde op moeten laten nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op het moment dat de koper een beroep doet op de ontbindende voorwaarde wegens het niet rond krijgen van de benodigde financiering dan maakt het niet uit of dat de waarde van zijn huidige woning (of boot) lager uitvalt dan verwacht of dat er in het verleden wellicht een lening niet correct is afgewikkeld waardoor er een BKR notering is blijven staan. uiteindelijk moet de koper een bank bereid vinden om een financiering te verstrekken die hem in staat stelt om jullie woning te betalen. Op het moment dat de koper hier niet in slaagt kan hij een beroep doen op de ontbindende voorwaarden en gaat de koop (jullie verkoop) niet door. Hierbij moet de koper wel voldoen aan de vereisten zoals deze in de clausule staan beschreven. Meestal een schriftelijke afwijzing van meerdere banken.

Ja en Nee. Of de eigen woning (of boot) wel of niet verkocht kan worden en tegen welk bedrag is geen geldig voorbehoud. Het enige dat relevant is, is of de kopers de financiering rond kunnen krijgen. (punt) Het is uiteraard - zeker in deze tijd - goed mogelijk dat door de lagere verkoopprijs van hun huidige woning of boot - of door het niet kunnen verkopen - ook de financiering van de koop niet mogelijk is. In dat geval is de ontbindende voorwaarde terecht. Maar sec 'het niet kunnen verkopen van de eigen woning of boot "dus niet: kopende partij moet dus wel aan kunnen tonen dat ze de financiering echt niet rond kunnen krijgen, bijvoorbeeld door het overleggen van afwijzingen van meerdere partijen

De koper moet 2 afwijzingen voor de financiering kunnen overleggen om te voldoen aan de voorwaarden voor ontbinding. Het kan dus zijn dat de lagere opbrengst van de boot leidt tot deze afwijzing omdat er bv een verkoopverlies meegefinancierd moet worden. Ja, het is in dit geal dus mogelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100