Is het *verplicht* een bestaande aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een andere hypotheekvorm?

Ik lees over het omzetten van een bestaande aflossingsvrije hypotheek in een andere hypotheekvorm. De termijn om dat te doen is onlangs verlengt tot 1 april:
http://www.nu.nl/geldzaken/2976788/meer-tijd-omzetten-hypotheek.html

Is dit omzetten verplicht?

Zo ja, mag de hypotheekverstrekker nog steeds een boete berekenen voor het vervroegd beëindigen van de bestaande hypotheek?

Zo nee, zitten er consequenties aan het niet omzetten van een aflossingsvrije hypotheek?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee is het niet verplicht. Maar ze gaan wel de eigenwoningbezitters verplichten de eigenwoningschuld af te lossen. Dit doet de overheid door vanaf 2013 de aflossingsvrije hypotheek, zonder toekomstig afloselement, bij nieuwe hypotheken af te schaffen. Maar bestaande aflossingsvrije hypotheken hoef je niet verplicht over te zetten

Neen het is niet verplicht maar in sommige gevallen verstandig om te doen.

Bronnen:
http://www.nuzakelijk.nl/wonen/2967437/mee...

Nee, dat is niet verplicht maar wel veilig als je hypotheek hoger is dan de waarde van je huis en nu een stuk gemakkelijker dan na die datum. Waar gaat het over: Maximale renteaftrek Volgens de VEH willen veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek die omzetten in een spaarhypotheek. Daarmee lopen ze minder risico, omdat ze, anders dan bij een aflossingsvrije hypotheek, sparen voor de aflossing van hun hypotheek. Daarbij behouden ze de maximale renteaftrek. Vooral voor huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek bij wie de waarde van hun huis lager is dan hun schuld, is omzetting naar een spaarhypotheek een goede en veilige stap, vindt de VEH. Duidelijk was al dat het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije of spaarhypotheek per 1 januari volgend jaar niet meer mogelijk is. De overheid wil stimuleren dat mensen direct aflossen op hun hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt helemaal niet afgelost, en bij een spaarhypotheek aan het einde van de looptijd in één keer. Vorige week werd pas helder dat ook het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een spaarhypotheek per 1 januari niet meer mogelijk is.

Bronnen:
http://nos.nl/artikel/444829-omzetten-hypo...

Het betreft een scenario om ook huizenbezitters die reeds voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten stapsgewijs minder fiscale aftrek toe te staan. Dit zou na een overgangsperiode kunnen worden ingevoerd. Het is een van de opties voor de woningmarkt waarover de twee partijen dezer dagen willen beslissen. De PvdA wil de aftrek sterk beperken. Er zijn nog geen knopen doorgehakt.

Bronnen:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2096851...

Hoi, Hoe ik het had begrepen was dat er inderdaad andere regels daarover zijn gekomen. Er is geen mogelijkheid meer om een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Als je er al een hebt afgesloten, mag je daar volgens mij wel bij blijven.

Dat is helemaal niet verplicht voor bestaande hypotheken. En ja de hypotheekNEMER (de verstrekker ben jij namelijk) mag bij het openbreken van een contract natuurlijk gewoon de daarin opgenomen boete clausule effectueren. Omzetten naar een spaarhypotheek kan in de toekomst niet meer, andere consequenties zijn er (nog) niet, maar je weet natuurlijk nooit wat de politiek in de toekomst uit de hoge hoed zal toveren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100