Hoe kan mijn zus zich uitschrijven als ze samen met ex partner op hypotheekakte staat?

mijn zus is bij haar ex-partner weg en heeft nu inmiddels een eigen huurhuis.
Nu staat zij nog steeds op de hypotheekakte en is mede eigenaar van de betreffende woning. Zij wil hier echter van af en krijgt ook rekeningen toegestuurd welke haar ex partner weigert te betalen.
Hij heeft een baan zij een uitkering en de zorg voor twee kinderen waar zij geen alimentatie voor ontvangt.
Hoe kan zij de eigendomsakte en hypotheekakte van haar naam afkrijgen? Ik wil erbij zeggen dat de moeder van de exvriend de bank is( hypotheek gaat via haar) moet er hiervoor een notaris bijkomen? En wat zijn daarvan de kosten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Problematische situatie. Kostbaar ook. Als haar ex bepaalde rekeningen niet wil betalen wil hij mogelijk ook niet meewerken aan een probleemloze vereffening van het gezamenlijk vermogen. Als beide partners het eens zijn, dan ga je eerst met de bank praten. Die zal medewerking moeten verlenen aan het omzetten van de hypotheek, maar dat doen ze pas als die ene partner voldoende inkomsten heeft en zo. En op hetzelfde moment zal ook het onderpand (de woning) geheel op naam van de nieuwe hypotheekhouder gezet moeten worden. Een en ander wordt vervolgens geregeld bij de notaris. Als de bank niet meewerkt dan rest er weinig anders dan de woning te verkopen, en wat overblijft (of tekort komt) na aflossing van de hypotheek samen te delen. Ik schat de kosten op nagenoeg hetzelfde bedrag dat het kost aan notaris en zo als je dat huis koopt. Of je ook overdrachtsbelasting moet betalen over de helft van de waarde (want die helft wordt overgedragen) weet ik zo niet. Als hij niet wil meewerken, dan kun je dat via de rechter afdwingen. Zitten ook wat haken en ogen aan, maar e.e.a. moet verplicht via een advocaat. Die kan alles precies uitleggen. Ik adviseer dan ook sowieso om een half uurtje met een advocaat te gaan praten, die alles op een rijtje zet. De zaak is te complex en belangrijk om je te baseren op een goedbedoeld advies via Goeievraag.nl

Ik mag toch aannemen dat er sprake is van een scheiding. Dan is er een convenant en een uitspraak van de rechter die dit vastgelegd. In het convenant is opgenomen hoe de spullen worden verdeeld en de alimentatie die er betaald moet worden. Een advocaat heeft dit toch wel geregeld. Als er sprake is van een koophuis moet dat worden getaxeerd is er sprake van een meerwaarde boven de hypotheek dat moet de ex haar uitkopen. is er sprake van minder waarde dan de hypotheek dat moet dat bedrag gedeeld worden en moet de ex betaald worden. Ik weet verder niet of al deze zaken zijn geregeld maar dat zou wel moeten. De xe moet kinderalimentatie betalen als de kinderen van hem zijn.

Mijn advies zou zijn om een notaris te raadplegen. Deze kan precies uitleggen wat er in haar situatie gebeuren moet. Standaardwerkwijze is dat uw zus wordt uitgekocht en als dat formeel wordt vastgelegd, dan wordt ook haar naam bij het kadaster doorgehaald (kan alleen een notaris). In geval van echtscheiding komt daar nog het convenant bij waarin meer details komen. Als de hypotheek binnen de familie is gesloten, en er is geen hypotheekakte (wat ik wel aanneem ivm rente aftrek) dan heeft u een juridisch probleem en zult u wellicht een advocaat moeten raadplegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100