Wat is het verschil tussen een hypotheek en een persoonlijke/doorlopende lening?

Ik bedoel er is een aparte naam voor, en meestal wordt er een huis mee afbetaald, maar wat is het verschil met een " gewone" lening dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een hypothecaire lening (hypotheek) wordt alleen verstrekt voor onroerend goed en mag niet hoger zijn dan de huidige verkoopwaarde van het het onroerend goed, het onroerend goed is ook het onderpand voor de hypotheekverstrekker, bij niet nakomen van het hypothecair-contract mag de hypotheekverstrekker het onderpand verkopen ter aflossing van de openstaande schuld. Voor aanschaf van roerende goederen kan men een persoonlijke lening afsluiten, deze mag nimmer hoger zijn dan een bepaald percentage van het jaar inkomen, na aflossing van de schuld wordt het contract beëindigd. Een doorlopend krediet is in de basis gelijk aan een persoonlijke lening, het grote verschil is dat na aflossing van de schuld het contract niet beëindigd wordt maar het geld weer opnieuw gebruikt mag worden.

Voor een hyptheek is een onderpand nodig. Een hypotheek is een zekerheidsrecht dat de bank van de eigenaar/geldlener krijgt voor het geval het mis gaat. Een onroerend goed (huis en grond, vliegtuig) dient dan als onderpand voor de financiële lening. Als je de hypotheek niet kan aflossen, krijgt de geldverstrekker (de bank) het huis. Een gewone lening is: Afspraak over het gebruik van geld (chartaal of giraal) voor een bepaalde tijd, tegen een vaste vergoeding (= de rente op de lening) [euro]. Na het verloop van de afgesproken tijd moet het geleende geld terugbetaald zijn en de rente moet ook betaald zijn. Een lening is dus een schuld, waar geen onderpand tegenover staat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100