Als mijn partner en ik uit elkaar gaan, hoe zit het dan met onze huis/hypotheek?

Ik heb een kleine 4 jaar samen met mijn vriendin een huis gekocht. De hypotheek staat op allebei onze namen. Wat gebeurt er als we uit elkaar gaan? Kan ik het hypotheek overschrijven op mijn naam? Of moet ik haar perse uitkopen. En als dat moet, kunnen dan onderling een bedrag afspreken of moet ik haar de helft van het taxatie waarde geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het huis moet dan overgeschreven worden op jouw naam en de hypothecaire lening op jou naam. Dat zijn twee afzonderlijke acties. Per saldo: de helft van de overeen te komen waarde van het huis minus de helft van de huidige hypotheekschuld en eventueel spaarsaldo verzekering. Dat wordt voltooid bij een notaris naar jullie keuze. Dat kost ook geld. Hun tarieven zijn vrij dus onderhandelbaar. Je vriendin moet akkoord gaan met de waarde van het huis die je haar er voor geeft. De waarde nu zal waarschijnlijk lager zijn dan de aankoopprijs indertijd. Dat kan een punt van discussie zijn. De geldgever moet akkoord gaan met de wijziging van 2 naar een schuldenaar. Dus ook of jij volgens de huidige, strengere normen in staat bent om de hypothecaire verplichtingen na te komen. Als jullie (waarschijnlijk) een samenlevingsovereenkomst hebben dan kan daar in staan hoe de af te rekenen prijs moet worden bepaald. Zal jullie beiden een hoop energie kosten. Toegevoegd na 1 uur: Rekenvoorbeeld n.a.v. de aanvullnde informatie: Als het huis gekocht is voor € 200.000 en nu € 40.000 minder waard is dan voorheen en volledig gefinancierd was en is. Jij koopt haar aandeel voor € 80.000 (50% van € 160.000). Jij neemt haar schuld over en krijgt daarvoor € 100.000 (50% van € 100.000). Per saldo ontvang je € 20.000 en daarmee los je bij voorkeur de lening extra af.

Ja, als jullie uit elkaar gaan kun je de hypotheek overschrijven op jouw naam. Daar zijn kosten aan verbonden. Als jullie er eigen geld in hebben gestokenen, zij ook, dan moet je haar uitkopen. Dit geldt ook als er overwaarde op het huis zit. Als de verstandhouding nog goed/redelijk is, dan kunnen jullie samen afspreken wat de waarde van het huis op dat moment is. Dan hoef je het niet perse te laten taxeren. maar vaak is het zo dat (ex)-partners daar niet uitkomen, of het gewoonweg niet weten. Schakel dan een taxateur in om de marktwaarde te bepalen. Maar wat je zelf kunt afspreken, doe dat dan, want dat spaart geld uit. Toegevoegd na 5 minuten: Je vraagt of je haar de helft van de taxatiewaarde moet geven. Nee, er zit immers hypotheek op? Dat moet alleen als het huis volledig is afbetaald en jullie eigendom is. Maar dat is niet zo is. Je moet haar wel de overwaarde geven.

Neem contact op met je hypotheekgever en leg de situatie uit. Als jij de hoogte van de bestaande hypotheek kan financieren komen er geen kosten bij voor de notaris bij. Je vriendin gaat uit de hypotheek worden ontslagen en de hypotheek loopt verder op jouw naam. Een taxateur kan de huidige waarde van je huis vaststellen zodat je weet of je huis meer waarde heeft dan de hypotheeksom. Ik weet niet hoeveel er al is afbetaald op het huis maar het lijkt mij dat je vriendin aanspraak maakt op de helft van wat is afbetaald en misschien de helft van de overwaarde. Succes ermee!

Het ligt er heel veel aan hoe jullie alle zaken geregeld hebben, is er een samenlevingsovereenkomst en wat staat daarin dan beschreven over de verdeling? Zijn er specifieke dingen al beschreven welke niet ter discussie staan. Afijn, je verdeelt datgene wat al beschreven staat volgens een eventueel samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden. Alles wat niet beschreven staat dient gemeenschappelijk verdeelt te worden. De gangbare procedure is dan dat je de gehele boedel gaat inventariseren en een waarde toe gaat kennen. Voor zoiets als een huis is het over het algemeen wel de bedoeling dat de waarde vastgesteld wordt via een officiële taxatie, als je het beide er over eens zijn en één van jullie gaat het huis overnemen kun je wel de makelaar aangeven een minnelijke taxatie te doen omdat het niet voor de algemene verkoop is maar ivm scheiding. Uit deze taxatie zal blijken of het huis een overwaarde heeft t.o.v. de hypotheek en die schuld en overwaarde moet dan verdeeld worden. Dit kun je op verschillende manieren regelen. Je kunt natuurlijk het huis verkopen en alles gelijkwaardig verdelen. Als één van beide het huis wil overnemen dan kun je dus ook het huis opnieuw kopen, dan wordt de oude hypotheek ingelost en gaat degene die het huis overneemt een nieuwe hypotheek aan en betaalt uit deze hypotheek het rechtmatige bedrag aan de ander. De hoogte van dit bedrag is uiteindelijk afhankelijk van de gehele boedelverdeling, niet alleen van de waarde van de woning. Misschien kan je het deel ook over laten schrijven maar ik weet niet zeker hoe dat precies werkt. Ik denk dat dit veelal ligt aan de hypotheekverstrekker en hun flexibiliteit e.d. daarin. Maar hoe dan ook, de waarde moet wel bepaald worden en op papier ook verdeeld worden. Daarnaast ga je eventuele overige schulden of spaargelden beoordelen, taxeren en ook verdelen. Zoals pensioen, lijfrentes etc, persoonlijke leningen. Dan ga je samen de boedel taxeren (dit doe je gewoon samen) en verdelen. Normaal is dat ieder zijn eigen lijfgoederen zoals kleding en schoenen meeneemt en daar niet naar gekeken wordt, het gaat meer om de meubelstukken, auto's etc. Dan ga je de balans opmaken, je gaat de goederen met waarde in kolommen toekennen aan één ieder en de waarde optellen. Het verschil zal gedeeld moeten worden door 2 en de uitkomst daarvan zal in geldwaarde toegekend moeten worden aan degene die minder aan waarde heeft gekregen uit de boedelverdeling, de ander zal dit dus in contanten moeten betalen.

Ik neem aan dat het huis op jullie beider naam staat. Allereerst moet de notaris het huis dan op jouw naam zetten (met toestemming van je vriendin en met boedelscheiding). Maar vervolgens moet jij de bank overtuigen dat jij in je eentje de kosten kunt betalen. Tot dan toe zijn jij en je vriendin namelijk beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld (of je vriendin nu wel of geen medeeigenaar is) en als de bank haar zou wegstrepen als schuldenaar, zou de bank zijn risico vergroten. Nou moet de bank ook redelijkheid betrachten, maar ga niet teveel van automatismen uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100