Hoeveel vierkante meter heb je nodig om als alleenstaande behoorlijk te kunnen wonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om behoorlijk zelfstandig te kunnen wonen als alleenstaande: in de beginfase, als jongere/student, 35 tot 40 vierkante meter. Als oudere alleenstaande: 48 vierkante meter omdat je veel meer spullen hebt. Waarbij het in beide gevallen prettig is als je over een kleine berging (8 vierkante meter) kunt beschikken voor fiets, scooter en zomer/winterwisselspullen.

Het aantal vierkante meter, dat voor een alleenstaande genoeg is om behoorlijk te wonen, hangt van een aantal factoren af. Deze zijn niet uit statistieken van het CBS of van andere onderzoeksbureaus te halen. Ik ga er overigens vanuit dat je het hebt over een kopen en niet over huren. 1. Waar zoek je de woonruimte. In grote steden zijn veel kleinere woningen. Zo was in 2018 de gemiddelde woonoppervlakte per persoon in Amsterdam minder dan 50 m2 en in Den Haag iets minder dan 55 m2. In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg zijn grote gebieden waar de gemiddelde woonoppervlakte per persoon ver boven de 80 m2 ligt. Maar dit zijn gemiddelden, dus er zijn kleinere woningen en grotere woningen. Het zegt ook niets over het aantal bewoners van de woningen. 2. Wat kan je betalen En dan bedoel ik niet alleen de koopprijs met de hypotheek. Dat kan je door een hypotheekverstrekker uit laten rekenen. Maar er zijn maandelijkse en jaarlijkse kosten, die voor een alleenstaande aanzienlijk hoger zijn, dan voor volwassenen, die samen een huishouden voeren (getrouwd, samenwonen, e.d.). Onlangs verscheen in het AD een artikel over de kosten van een alleenstaande. Deze liggen veel hoger dan de kosten van iemand die met iemand anders een huishouden voert. 3. Wat wil je allemaal in je woning kunnen doen Natuurlijk wil je wonen (woonkamer), slapen (slaapkamer), koken (keuken) en naar toilet en je wassen (toilet / badkamer). Maar heb je een hobby, waar je graag wat ruimte voor wilt hebben, of werk je vaak vanuit huis, dan komen er meer voorwaarden, die je aan je woning gaat stellen. Dat kan invloed hebben op het aantal vierkante meter, dat je denkt nodig te hebben, maar misschien zit het eerder in het aantal beschikbare ruimtes of hoe je de bestaande ruimtes kunt indelen.

Bronnen:
https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/...
https://www.ad.nl/geld/actie-voeren-voor-s...

Hoeveel vierkante meter je nodig hebt om als alleenstaande behoorlijk te kunnen wonen, is de vraag. Een dame heeft dit ‘onderzocht’ en de afzonderlijke ruimtes in de woning besproken. Een mens heeft een hal nodig rond de 1,5 vierkante meter. Sanitaire ruimte van 6 m2. De woonkamer moet minimaal 26 m2 zijn. Hier leef je als mens toch het meeste. Een keuken mag zeker 11 tot 12 m2 zijn. De slaapkamer 12 m2. Een berging voor bijvoorbeeld de wasmachine, voorraad 6 m2. Rond deze getallen af en je komt uit op ongeveer 65 m2 voor een eenpersoons huishouden. Natuurlijk zijn er mensen die het met minder moeten doen, denk aan de student. Maar als je jong bent, bent je flexibel. Deze groep deelt vaak ook ruimtes die nodig zijn om te kunnen wonen. Gelukkig hebben de meeste mensen meer meters om te leven. Want 65 m2 wordt lastig met bezoek, bepaalde hobby’s etc.

Bronnen:
https://www.solvari.be/nl/blog/de-maten-di...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100