zonder toestemming inschrijven kind, mag dat?

ik verhuur een zelfstandige woonruimte aan 1 volwassen persoon, zij heeft haar kind van 13 jaar zonder mijn schriftelijke toestemming en medeweten ingeschreven in het GBA, mag dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat mag. Tenzij jij heel nadrukkelijk in het huurcontract met die dame hebt staan dat de woning maar door 1 persoon, de huurder zelf, bewoond mag worden.

Een zelfstandige woonruimte is een woning met eigen toegangsdeur die men van binnen en buiten op slot kan doen. In de woning moeten in elk geval aanwezig zijn: een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel plus een eigen toilet met waterspoeling. Dit alles in tegenstelling tot kamerverhuur. Ja de moeder mag haar eigen 13-jarige kind op haar woonadres laten bijschrijven. Dat mag zonder toestemming van de verhuurder van een zelfstandige woonruimte. Zeker als zij het ouderlijk gezag heeft hetgeen al begonnen is na de geboorte van het kind. Het is deze ouder, in dit geval de moeder, die de wettelijke verblijfplaats bepaalt van het minderjarig kind. Als de verhuurder het hier niet mee eens is, zal hij dit aan de rechtbank moeten voorleggen. De rechter zal het belang van de verhuurder afwegen tegen het belang en de rechten van de huurder. Een gebod en verbod in een huurovereenkomst moet namelijk redelijk zijn. Een absoluut verbod op laten bijschrijven door de moeder van een minderjarig kind is dat niet. Als de verhuurder de huurder aan zulk een bedinging wil houden, dient de verhuurder daar een redelijk belang bij te hebben. Besluit een rechtbank dat het belang van de verhuurder zwaarder weegt, dan kan de rechtbank de huurder dwingen het kind ergens anders te huisvesten of zelf te gaan verhuizen. Voor zover bekend, heeft zulk een uitspraak nog nooit eerder plaatsgehad. Bij de bijschrijving van een minderjarig kind is huurverhoging niet de norm. De moeder en kind vormen geen meerpersoonshuishouden, het kind is geen medehuurder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100