Kan een vrouw in een koopwoning achterblijven en een uitkering aanvragen?

Ik zal de vraag nog maar een keer stellen en wat duidelijker zijn.


Een vriendin van mij is gescheiden en haar ex wil haar in de koopwoning laten die op zijn naam staat. Hij wil een deel betalen en zij dus de rest. Dit, omdat er ook een kind meespeelt.
Hij wil een huurcontract opmaken om dit zo netjes mogelijk te doen. Hij is inmiddels uitgeschreven en elders ingeschreven.
Mag de vrouw dan in de woning blijven en een uitkering aanvragen?

Hij betaalt nu alles omdat zij geen inkomen heeft. Zij vraagt een bijstandsuitkering aan. Hij betaalt een deel van de hypotheek zodat zij er kan blijven wonen.
Het huis staat niet op haar naam en er is overeengekomen in de echtscheidingsconvenant dat zij er ook geen recht op heeft.
Hij heeft altijd alle vaste lasten betaalt en doet dat dus nog steeds, maar wil vanzelfsprekend een deelvan de hypotheek vergoed krijgen en ze moet zelf ook voor de rest gaan zorgen. Dingen als gas en licht enz.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zij kan gewoon uitkering aanvragen zolang deze woning niet (deels) van haar is. Zij kan geen huursubsidie aanvragen, want dit geldt niet voor particuliere huur, alleen voor sociale huurwoningen (van woningbouwverenigingen). Hetgeen hij aan huur binnenkrijgt dient wel 'officieel' te gebeuren, in de zin van dat hij dit ook doorgeeft aan de belastingdienst, dat wordt opgeteld bij zijn inkomsten en daardoor kan het zijn dat hij hogere percentage belasting moet afstaan van zijn inkomsten doordat hij in een andere schijf terecht komt (leuker kunnen we het niet maken ... :-)) En zij kan dit (huurbedrag) weer doorgeven aan 'derde partijen', zoals UWV, zodat zij recht heeft op meer uitkering.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100