Hoe zit het met een mondelinge toezegging bij een verkoper van een huis?

Ik had een appartement gezien met een klein aanplakbiljet op de vierde verdieping. Er stond niet op te koop, maar wel heel klein een telefoonnummer.

Ik heb dat nummer gebeld en bleek de woningbouwvereniging,

De man die daar werkt had gezegd dat het nog niet te koop stond en dat het nog geinspecteerd moest worden en nog door een makelaar geschat moest worden. (ze verkopen het als er een huurder uit vertrekt)

Hij zegde toe mij te bellen zodra alles geinspecteerd zou zijn en bij de makelaar klaar zou zijn.

Vorige week nog bij die woningbouwvereniging geweest en weer een andere medewerkster van de verkoop gehad. Nogmaals mijn telefoonnummer en mail doorgegeven en ze zou het doorgeven. Vandaag weer gebeld en wat blijkt? De medewerker had het al verkocht.

Ik krijg hier een nare bijsmaak van, omdat ik me af vraag wat eigenlijk zo'n belofte inhoud?

Kan het zijn dat deze medewerker het misschien aan een vriend of zo verkocht heeft en hij eht vervelend vond dat ik zo snel dat kleine aanplakbiljetje gezien had? Hij was toen al leek het verbaasd dat ik dat biljet gezien had zo hoog.

Maar hoe zit dat eigenlijk met zo'n mondelinge toezegging? Ik heb wel en mail gezonden naar de directeur van die woningbouw en gemaild wat er gebeurd is?

Meneer zei dat ie volgende keer zal bellen, maar hoe kan je zo'n man nog vertrouwen vraag ik me af als beloften toch niet nagekomen worden?

mag hij zo'n mondelingen toezegging doen?

vr gr Gonna

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In vrijwel alle situaties is een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig. Een van de zeldzame uitzonderingen is het kopen/verkopen van een huis. Een koopovereenkomst is pas geldig als deze door beide partijen getekend is. Mondelinge toezeggingen zijn dus bij de voorgenomen aankoop van een huis "niets waard".

Normaal gesproken is volgens de wet een mondelinge overeenkomst ook geldig. Echter, in dit geval is de persoon die de toezegging (of althans wat jij hebt geinterpreteerd als een toezegging) daartoe vermoedelijk helemaal niet bevoegd geweest, en dan heeft het net zo veel kracht als wanneer ik of de buurman het zou toezeggen. Alleen degene die bevoegd is zou mondeling een overeenkomst met je kunnen afsluiten. Heel lullig dus, in dit geval, maar ik vrees dat je geen poot hebt om op te staan. En inderdaad, het vertrouwen is natuurlijk wel geschaad nu. Wellicht kun je beter de regie in eigen hand houden en ZELF regelmatig er achteraan bellen ; op een gegeven moment weet hij misschien WEL wie je bent, of bel je precies op het juiste moment.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100