huis in 1 keer kopen (genoeg geld voor) of toch hypotheek nemen?

Woningbouwvereniging biedt ons huurders aan om woning waarin we nu wonen te kopen. Door erfenis is er voldoende geld om dat te doen (en dan houden we nog spaargeld over). We hoeven dus niet te lenen (geen hypotheek). Is dit (financieel) gezien verstandig? Lijkt me dat als een woning compleet betaald is, dat dat goedkoper is dan hypotheek te moeten betalen. Is dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Reken maar uit: wat is de rente wat je zou krijgen over de erfenis? wat is de vermogensbelasting die je moet betalen over die erfenis? (op dit moment ga je waarschijnlijk meer betalen dan dat je aan rente krijgt) laten we voor het gemak dit op 0 zetten, dus 0 rendement op spaargeld. Wat betaal je aan rente over een eventuele hypotheek en hoeveel kan je aftrekken. Ik neem even aan dat jullie niet in een hoge belastingschaal zitten, aangezien jullie huren van een woningbouwvereniging. Aanname: jullie krijgen 30% van de rente terug. Dus jullie zouden netto 70% betalen. Het huis afbetalen is dus goedkoper. (en dat is bijna altijd zo) Daar komt nog bij dat het minder risico met zich mee brengt. Let wel op dat er genoeg geld over blijft voor groot onderhoud. Een kleine hypotheek van bijvoorbeeld 20.000 kan dan handig zijn om dan wat spaargeld te houden.

Wel of geen hypotheek is van veel factoren afhankelijk. Een aantal daarvan zijn in eerdere beantwoordingen op deze vraag al meegenomen. Van belang is o.a. je leeftijd, heb je pensioen opgebouwd, je inkomen en het huidige vermogen, eventuele schulden die je hebt. Bedenk dat de rente nu laag is, maar in de toekomst kan stijgen. Als je later geld moet lenen is dat een kostbare aangelegenheid. Heb je kinderen? wil je die kinderen later financieel helpen bij studie o.i.d.? Je moet rekening houden met de vermogensrendementheffing. Zie eerder antwoord. de heffing is effectief bij een vermogen (twee personen) van meer dan 40.000 euro 1,2%. Als de rente ook rond dat percentage zit is het rendement inderdaad nihil. Maar wat als de rente gaat stijgen? De wet Hillen simpel uitgelegd: Woningwaarde € 150.000, dan is de bijtelling circa 1.200 euro. Stel je hebt een kleine hypotheek van 20.000 euro tegen 4% rente. De rente per jaar is € 800,-. Gevolg: bijtelling is nul, maar ook geen aftrek hypotheekrente. Stel de hypotheek is 40.000 euro tegen 4% dan is de rente 1.600. Bijtelling 1.200 euro. Per saldo kun je dan 400 euro rente aftrekken tegen - bijvoorbeeld 30% - levert een teruggaaf op van 120 euro. Waar je ook rekening mee moet houden als je kiest voor een hypotheek in combinatie met spaargeld: vermogen kan invloed hebben op zorgtoeslag.

De baas van De Hypother zei jaren geleden al tijdens een feestje: de beste hypotheek is geen hypotheek! Die hint heb ik opgevolgd, nu al 10 jaar hypotheekvrij. Geen hypotheek betalen betekent dat je geld over hebt om andere dingen te doen: 2e huis kopen in een warm land, oldtimer rijden, buiten de eten, enz. Toegevoegd na 3 minuten: Hypotheekrenteaftrek wordt elk jaar minder.

Bronnen:
belastingdienst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100