Waar kan ik huurkoop regelen voor een woning?

Ik verhuur mijn te koop staande woning al enige tijd. De huurders willen het over circa 3 jaar kopen. Ik lees op internet de voor- en nadelen (dus dat hoeft hier niet herhaald te worden). Maar ik kan niet vinden hoe en waar je dat kan afsluiten. Iemand enig idee?

Toegevoegd na 1 uur:
Bedankt voor de reacties. Maar wie kan mij helpen met het opstellen van zo'n contract? Notaris, Makelaar, hypotheekadviseur? Heb rondgemaild, maar niemand heeft er ervaring mee. Als ik dat zelf doe is dat niet echt verantwoord denk ik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar hoef je niet echt speciaal iets voor te regelen. Op dit moment wordt de woning verhuurd, en als ze het over drie jaar willen kopen, spreek je tegen die tijd een koopprijs af waarvoor ze het kunnen kopen. Hou er wel rekening mee dat een woning in bewoonde staat - dus met de huurders er in - minder waard is dan een 'kale' woning. Voor de rest gaat alles gewoon zo als bij een normale verkoop. En jij bent geen woningbouwvereniging, dus iets als een terugbetalingsregeling kun je niet zomaar bepalen. (Je hoeft ook niet zo laag met je prijs te gaan zitten ; 10-25 % onder de 'lege' marktwaarde is vrij normaal). Het gaat om een vrij specifieke situatie die zo te zien niet heel gebruikelijk is ; het beste kun je met specifieke vragen je licht opsteken bij Vereniging Eigen Huis. In de link staan vooral dingen waar KOPERS op moeten letten als ze een huurwoning kopen, en meestal betreft dat van woningcorporaties. Maar er zullen zeker dingen in staan waar je als verkoper wat aan hebt. Zowel jij als de koper kunnen tegen die tijd natuurlijk een makelaar in de arm nemen, maar het mag ook zonder. Toegevoegd na 1 uur: Voor het opstellen van een koopcontract kun je terecht bij de makelaar of bij de Vereniging Eigen Huis. Er zijn ook voorbeelden van koopcontracten te krijgen, en je kunt ze natuurlijk helemaal aanpassen naar jullie situatie ; het is niks meer of minder dan een overeenkomst waar jullie het beiden over eens zijn, dus je mag er in opnemen wat belangrijk voor jullie is.

Bronnen:
http://www.eigenhuis.nl/kopen/orienteren/w...

Wat is huur-koop? Bij huur-koop wordt er tussen koper en verkoper een overeenkomst gesloten welke contractueel wordt vastgelegd. In de huur-koopovereenkomst wordt vastgelegd voor welke vaste koopsom de koper de woning uiteindelijk zal afnemen en op welke uiterste datum de notariële overdracht zal plaatsvinden. Daarnaast wordt in dit contract een aanbetaling opgenomen, die de koper dient te voldoen bij ondertekening van de huur-koopovereenkomst. Deze aanbetaling is minimaal gelijk aan de aanbetaling die verschuldigd zou zijn bij een ‘normale’ verkoop. Tevens wordt vastgelegd wat de maandelijkse huur bedraagt en welke rechten en plichten de ‘huur-koper’ heeft.

Bronnen:
http://descherpepen.nl/2011/is-huur-koop-d...
http://financieel.infonu.nl/hypotheek/4404...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100