Studeren en samenwonen, wat zijn de mogelijkheden?

Hallo allemaal, mijn vriend en ik zijn 3 jaar samen, en studeren aan het HBO (1e jaar). Wij willen graag binnen 2 jaar samenwonen. Wij zijn moslim, dus we moeten wel in die tijd kunnen trouwen. Ik weet het, jong, maar anders is het onmogelijk om samen te wonen. (De meeste trouwkosten betalen de families). En in die 2 jaar tijd, gaan wij natuurlijk ook proberen om te wat geld op zij te leggen.

Mijn vraag is vooral gericht op het samenwonen en studeren. Ik ben echt een type, die zolang mogelijk wilt studeren.

Maar hoe doen mensen dat eigenlijk? Is dat te doen met een inkomen van een student? Wij willen natuurlijk wel een bijbaan nemen. Maar niet in kamers wonen... (ik kan geen badkamer etc. delen) Dus dan wel echt iets kleins, omdat het betaalbaar moet blijven.

Nu is mijn vraag, hoe moet doet allemaal? Hebben wij kans op een huurtoeslag? Ik weet wel dat we een hogere studiefinanciering kunnen krijgen omdat we dan uitwonend zijn. Maar eigenlijk wil ik meer informatie, om een beter beeld te krijgen over de mogelijkheden.

Hopelijk kunnen jullie mij helpen. En alvast hartelijk bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hebt inderdaad ten eerste allebei recht op een uitwonende beurs. Dat is op dit moment bijna 280 euro. Per persoon dus. Je hebt recht op huursubsidie als je aan een aantal regels voldoet. -De huur mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag (ligt ook aan je leeftijd) - Het gezamenlijke inkomen mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. - Je moet een zelfstandige woonruimte hebben (dus idd niet op kamers) De studiefinanciering wordt niet meegeteld als inkomen door de belastingdienst. Je betaald er namelijk ook geen belasting over. Grote kans dus dat jullie met een bijbaantje makkelijk onder de inkomensgrens blijven. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om te kijken of er überhaupt genoeg binnen komt om van te leven ;) Let er ook op dat je dan ws ook recht hebt op zorgtoeslag. Op de site van de belastingdienst staat alles duidelijk uitgelegd en kun je ook berekeningen maken of je recht hebt op bepaalde toeslagen.

Als jullie gaan samenwonen en gaan wonen in een woning die voldoet aan de voorwaarden van de huurtoeslag en jullie inkomen is niet te hoog dan komen jullie mogelijk voor huurtoeslag in aanmerking. Een probleem kan jullie leeftijd zijn. Als jullie beiden jonger zijn dan 23 jaar mag de maximum huur niet meer bedragen dan € 389,05 per maand. Voor zorgtoeslag komen jullie nu al in aanmerking. Dat blijft zo, ook al word je door te trouwen fiscaal partners van elkaar. Met studiefinanciering en eventueel lenen is het welllicht mogelijk de studiejaren zonder wezenlijk inkomen door te komen. Toegevoegd na 4 minuten: Door een proefberekening toeslagen te maken kan je zien hoeveel huurtoeslag en zorgtoeslag je kan krijgen. Zie bron 3.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

De voorgaande antwoorden bevatten goede tips dus die zou ik sowieso opvolgen. Naast je studiefinanciering, zorgtoeslag en huurtoeslag, kunnen jullie allebei een bijbaantje nemen. Dan komen jullie 100% met gemak rond. Mijn vrouw en ik zijn nu twee jaar getrouwd. Toen wij trouwenden studeerden wij allebei. Zij universiteit en ik hbo. Op dat moment had alleen ik een bijbaan en mijn vrouw niet. Toen kwamen we moeilijk rond. Na een paar maanden kreeg zij ook een baan en ging het qua financieel prima. We kwamen niks te kort. We konden zelfs €200 per maand sparen :) Inmiddels ben ik afgestudeerd en heb ik een baan van 36 uur. Mijn vrouw studeert nog steeds en heeft hiernaast ook nog steeds haar bijbaan 2 dagen in de week. Nu komen we al helemaal makkelijk rond en sparen we zelfs een flink bedrag per maand en gaan ook vaak op vakantie. Ik wilde even een voorbeeld van mezelf geven om jou te laten zien dat het echt wel te doen is. Laat je door niemand tegenhouden en trek je niets aan van alle enge verhalen over wat voor stress het jullie kan opleveren als jullie financieel tekort komen. Trouwen is het mooist wat mij is overkomen Elhamdulillah. Financiële problemen is aan jullie om dit te voorkomen. Als ik wist dat studeren en getrouwd zijn zo makkelijk was, was ik eerder getrouwd :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100