Kan ik mijn bonus meenemen in mijn bruto jaar salaris als ik wil gaan huren?

Ik wil graag binnenkort huren in de vrije sector rondom Amsterdam. Mijn salaris zal bestaan uit een vast deel en een variabel deel (bonus).

Op Funda en andere sites zie ik de volgende zin veel voorkomen. "Om voor deze woningen in aanmerking te komen dient u 50 x de huurprijs bruto per jaar te verdienen. Hier mag u uw dertiende maand en vakantiegeld bijrekenen."

Stel ik verdien 30 duizend euro vast en heb daarnaast een variabel salaris van 20 duizend euro mits ik bepaalde doelstellingen haal in het jaar.

Ik ben dus benieuwd of ik mijn bonus mag meetellen of moet ik uitgaan van mijn vaste salaris. Kan ik dus uitgaan van 30 duizend euro of 50 duizend euro?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je dit iedere maand haalt, dan kun je het gemiddelde over de afgelopen 12 maanden bij je salaris rekenen. Dit zal niet anders berekend worden als bij een hypotheek. Ga alleen bij jezelf na of dit verstandig is, als je ziek wordt haal je de bonus niet en zit je nog met de hoge huur. Misschien is het verstandiger om dit niet mee te rekenen.

Bronnen:
http://www.maximale-hypotheek-rente-bereke...

Als het hier zou gaan om een hypotheek zou het antwoord moeten zijn: alleen van de vaste inkomensbestanddelen: salaris, vakantiegeld en andere beloningen die contractueel regelmatig/eenmaal per jaar worden uitgekeerd. (Bij een hypotheekaanvraag moet de werkgever altijd een werkgeversverklaring invullen waarbij die gegevens naar waarheid worden vermeld). Een bonus, winstuitkering, provisie e.d. zijn per definitie variabel. Als de gewenste prestatie voor een bonus niet wordt gehaald, wordt hij niet uitgekeerd. Dat kan ook door externe omstandigheden als ziekte en bedrijfseconomische ongemakken veroorzaakt worden. Nu zullen de regels voor huren wel soepelet zijn (je gaat geen overeenkomst aan voor een jaar of dertig) maar het 'voorzichtigheidsbeginsel' hanteren -niet zo populair in de wereld van de sales waar van alle bomen standaard verwacht wordt dat ze tot de hemel groeien en blijven groeien - kan geen kwaad.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100