ik ga samenwonen met mijn vriend in de gemeente naast de mijne, wat moet je dan eigenlijk allemaal regelen zodat het officieel is ?

we willen geen geregistreerd patnerschap op dit moment dus dat hoeft niet. maar mensen zeggen ook tegen ons dat ik als ik wil mijzelf thuis in geschreven kan laten (dit is vanwege punten als je wilt huren, als je in gemeente blijft krijg je +24). alleen een ander zegt dat dat illegaal is, wat is waar en wat moet ik regelen? mijn vriend woonde al op zichzelf, ik nog thuis en we gaan naar een ander huis toe.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je bent in ieder wettelijk verplicht je in te schrijven in de GBA (de gemeentelijke basisadministratie) van de gemeente waar je gaat wonen. Dit moet binnen 5 dagen gebeuren nadat je verhuisd bent. De dag waarop de aangifte is ontvangen, geldt als de datum van verhuizing, tenzij je aan de gemeente opgeeft dat je later verhuist. Dan geldt de opgegeven datum. Om een verhuizing door te geven heb je nodig: - een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument); - een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner).

Je moet je inschrijven in de woning, dan wordt je automatisch uitgeschreven bij je ouders, dan is het officieel, verder natuurlijk adreswijzigingen versturen, ook naar je bank, werk en verzekeringen, als je je niet inschrijft, kan dat ernstige gevolgen hebben, jullie frauderen dan, de belasting en de eigenaar van de woning kunnen jullie een flinke boete opleggen, dus wel inschrijven.

als je bij je ouders ingeschreven blijft, en dus niet officieel samenwoont, heet het gewoon logeren. Is een goed idee als je je opgespaarde punten niet kwijt wilt. krijgt hij de woning wel als hij zich als alleenstaande in laat schrijven? Ik heb ooit 3 maanden stage gelopen en op kamers gewoond: daarna kwam ik niet meer in aanmerking voor een huurwoning in de gemeente waar ik dus 19 jaar had gewoond, want alleen eigen bewoners kregen een woning. Ik baalde dat ik me officieel in had laten schrijven in de stage-gemeente. Daar gelden wel bepaalde regels voor. Vroeger was het simpel: als je minimaal 2 weken woonde op je eerste adres was het in orde. tegenwoordig zijn ze strenger, mag je zelfs geen boodschappen voor elkaar doen anders noemen ze het al samenwonen. over het algemeen controleren ze niet, tenzij er iemand gaat "klikken".

Als u gaat samenwonen bent u daarmee nog geen fiscaal partner van elkaar. (u heeft geen samenlevingscontract) Maar voor bijvoorbeeld de toeslagen zoals zorgtoeslag kunnen er wel consequenties zijn. U bent toeslagpartner van uw vriend als u aan de volgende voorwaarden voldoet: * U staat langer dan 6 maanden onafgebroken met uw vriend op hetzelfde adres ingeschreven. * U voert in die periode een gezamenlijke huishouding. * U bent allebei 18 jaar of ouder.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100