Is het juridisch toegestaan om een huurcontract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld 1 jaar), af te sluiten met een huurder van woonruimte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja hoor en dat is heel normaal. Het grote misverstand is dat jij als verhuurder dan kan denken dat je die mensen er na een jaar weer uit kan zetten. Helaas. Dat zal je niet lukken, huurders worden goed beschermd: http://www.huurders.info/?id=174 Laat je heel goed informeren en doe het desnoods via een makelaar die een goed doortimmerd contract kan opstellen. Toegevoegd na 2 minuten: Als je de huur opzegt moet er aan drie punten zijn voldaan De opzegging moet schriftelijk, per aangetekende brief worden gedaan. In de opzegging moet de reden van opzegging staan. Alleen bij hospitakamers mag de verhuurder in de eerste 9 maanden zonder reden opzeggen. Als er meerdere huurders zijn dan moet iedere huurder apart een aangetekende opzegging ontvangen. (Dit is het geval wanneer er meer mensen op het huurcontact staan, of als de huurder getrouwd is, of een geregistreerd partnerschap heeft). Opzeggingsgronden zijn: http://www.huurders.info/?id=288

Dat hangt af van de situatie. In het algemeen kan het niet: huurcontracten voor woningen zijn per definitie voor onbepaalde tijd. Het is wel mogelijk om een minimumduur van een jaar af te spreken, maar dat betekent niet dat de overeenkomst na een jaar eindigt. Het is niet onmogelijk om onder de wet huurcontracten na een bepaalde tijd op te zeggen, maar u moet wel een wettelijke opzeggrond hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat de huurder zich niet als goed huurder gedraagt, maar het kan ook zo zijn dat u na bijvoorbeeld een jaar in het buitenland, het huis weer zelf wil betrekken. Let erop: de opzeggingsgrond 'dringend eigen gebruik' luistert heel erg nauw: rechters zijn heel erg terughoudend met het toekennen van het ontbinden van huurcontracten op die grond. Het is mogelijk dat uw woning toch tijdelijk te verhuren. Dat kan als u onder de leegstandswet valt, bijvoorbeeld omdat uw huis te koop staat maar het gaat maar niet weg. Als u aan de eisen voldoet, kan u een vergunning aanvragen bij de gemeente. Heeft u die vergunning, dan geldt de strenge huurdersbescherming niet en is het dus mogelijk om als verhuurder de huur op te zeggen. Toegevoegd na 3 minuten: Over het algemeen geldt: als particulier een woning verhuren, begin er niet aan! Ook als u een bemiddelingsbureau of een makelaar inschakelt kan er van alles misgaan.

Bronnen:
http://www.huurders.info/?id=288
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100