Ouders willen appartement kopen en direct op naam van 4 kinderen zetten. Is dit fiscaal nog gunstig?

ouders willen eerst nog in huidige boerderij blijven wonen. Als zij slechter ter been worden dan verhuizen naar appartement. Tot die tijd willen zij het appartement verhuren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zolang zijn ook rekening houden met het schenkingsrecht. De belasting die moet worden betaald over de schenking is het voor de kinderen een mooi kado. veder zie ik geen fiscale voordelen.

Dit moet je bespreken met de notaris of met een goede accountant. Er zitten tegenwoordig een hoop haken en ogen aan. De bedoeling is uiteraard om het bezit aan de kinderen over te doen met minimale kosten voor successiebelasting. Je moet weten wat net wel en wat net niet geaccepteerd wordt.

Als de kinderen het appartement kopen met een lening die ze van de ouders betrekken, hoeft het - als e.e.a. op zakelijke voorwaarden wordt afgesproken - geen probleem te zijn. De mogelijke toekomstige waardeontwikkeling van het appartement komt direct ten goede aan de eigenaren (kinderen). Eventuele waardedaling overigens ook! De kinderen moeten verder ieder een kwart van de waarde van het appartement in box 3 opgeven als ze ieder voor 25% eigenaar worden (vermogensrendementsheffing). De rente is voor hen niet aftrekbaar. De ouders kunnen het bedrag aan rente schenken (boven de vrijstelling is schenkingsrecht). Je hebt dus te maken met schenkingsrecht en inkomstenbelasting. Het beoogd voordeel is de mogelijke toekomstige waardeontwikkeling. Dit is geen advies, maar een opsomming van mogelijkheden. Voor meer informatie, neem contact op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100