Zijn makelaarskosten en percentage bij verkoop overal hetzelfde?

Wij gaan ons huis verkopen en laten verschillende makelaars op 'auditie' komen. Vandaag was de eerste de kosten waar all inclusief. Dus geen onverwachte kosten achteraf. Kosten zijn € 350.= en bij verkoop 1,75% netto van het verkoopbedrag. Ik vind dit laatste nogal veel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, makelaarskosten en de courtage zijn niet bij alle makelaars hetzelfde. Het loont echt de moeite om te gaan "winkelen". De makelaar die jij hebt gehad wil sowieso €350 zien, voor dingen die jij niet belangrijk vindt! Mijn advies: NIET doen! Het beste kun je, waar je al mee bezig bent, een paar makelaars bij je thuis uitnodigen. Vraag: wat ze doen, hoe hun werkwijze is, wat volgens hen een reële vraagprijs voor je huis is en hoeveel provisie ze vragen. Kijk of je kunt onderhandelen, bij sommige makelaars kan dat., zeker in deze tijd. Vraag ook: heel belangrijk, wat het kost als je je opdracht intrekt. Als de makelaar jou niet bevalt wil je misschien overstappen naar een andere. De makelaar die op No-cure-no-pay-basis werkt is vaak wel een goede. Hij wil immers liever de opdracht niet kwijtraken, omdat er toch al kosten zijn gemaakt met de brochure, bezichtigingen enz! Na die gesprekken heb je een aardige indruk welke makelaar bij je past. Wij hadden 3 makelaars uitgenodigd. Bij M1 : waren we sowieso €1250,00 kwijt!! bij M2 €600,00. Bij M3: no cure no pay. Alleen de eventuele advertentiekosten en de koste voor het open huis.. Makelaar 3 werd het, niet alleen vanwege :"no cure no pay",maar we vonden hem het prettigst, hij kende het dorp en de mensen goed en kwam goed voorbereid. Hij vroeg 1.5 % courtage. excl advertentiekosten en open huiskosten, maar dat hoef je niet te doen als je dat niet ziet zitten. Ga niet speciaal voor de makelaar die de hoogste prijs voor je huis denkt te kunnen halen. Dat kan een manier zijn om jou als klant binnen te halen. Succes!

de 1,75% kun je over onderhandelen. Of kijk gewoon eens bij een andere makelaar.

Je kunt altijd zelf afspraken maken met de makelaar die je uitkiest. Komen zij met een percentage, dan valt daar best over te marchanderen. Wat ook van belang is om goed af te spreken, wat ze je leveren (aan zorg, informatie enz.) welke prijs ze rekenen voor het plaatsen van foto's enzo. Informeer in je omgeving welke makelaar goed staat aangeschreven en bij welke club hij hoort. NVM is een gerenomeerde makelaarsvereniging, waar ze volgens de regels werken en waar je mag aannemen dat je goed behandeld wordt. Hou altijd in de gaten of ze genoeg druk achter de verkoop zetten en genoeg aandacht aan de verkoopmogelijkheden besteden. Alles blindelings aan hen overlaten is geen goed idee. Houd de druk op de ketel. Succes.

Er zitten forse verschillen tussen de tarieven van de verschillende makelaars. Misschien is het handig om even jouw gegevens op deze site in te vullen, dan krijg je een goed beeld van de prijsverschillen: http://makelaars.tarieven.makelaarstarieven.com/ Onze GV-collega hierboven raadt een NVM-makelaar aan, maar ik heb daar juist slechte ervaringen mee. Later kwam ik bij een VBO-makelaar terecht, die zijn werk wél serieus nam. Misschien kun je ook eens een blik werpen op de site hieronder. Daar vind je talloze beoordelingen van klanten over hun makelaar. Het is een serieuze en onafhankelijke club die elke beoordeling vóór plaatsing controleert. http://www.wieisdebestemakelaar.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100