Hoe moet je een houten snijplank schoonmaken?

Bij de kringloop heb ik een heel grote houten snijplank gekocht. Maar hoe maak ik die nu het best schoon? Omdat ik niet weet wat er in het verleden zoal mee is gedaan griezel ik er nu een beetje van en vind een gewoon sopje niet afdoende.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je het goed wilt aanpakken doe je dit (en als je niet zo handig bent met gereedschap is er wellicht een ander in de omgeving die jou wil helpen). Eerst schuur je de hele plank aan beide zijden goed af; het hout moet helemaal kaal geschuurd zijn. Hiervoor kun je bijv. een bandschuurmachine gebruiken, je begint met korrelgrootte 40; dan 80, 120 en 180 (de eerste schuurbeurt kost echt moeite, de andere drie zijn voor de afwerking. Met wat handschuurpapier de randen na schuren. Dan moet de snijplank in bad: gewoon goed heet water, kokend hoeft niet echt, maar wel echt heet, zo heet dat je er niet aan denkt om je hand erin te steken. gewoon goed borstelen aan beide kanten. Steriel gaat je snijplank (net als alle snijplanken op der wereld) toch niet blijven, maar goed schoon, dat wil je wel. Dan wil je je snijplank enigszins beschermen; doe dat met (weinig) zonnebloem- of olijfolie. Als je er voedsel op gaat snijden wil je zeker geen zaken als bijenwas gebruiken. periodiek onderhoud: op den duur zullen er krassen op de snijplank komen. De remedie is weer gewoon afschuren, ditmaal kun je wel meteen met korrel 80 beginnen. tip: zet een merk op een van de kanten en snijd alleen aan die kant kip, vlees en vis. De andere kant is voor brood en groenten. Bewaar de plank niet precies rechtop maar een beetje schuin, dan loopt het water/ vocht namelijk beter van de zijkanten af. Succes ermee. Trouwens een goed idee dat je een houten snijplank hebt gekocht en geen plastic, lees in de bron waarom.

Bronnen:
1. Ak, NO, DO Cliver, and CW Kaspar....

Was de houten plank met een beetje zeep en spoel af in warm water. Veeg schoon, en laat rechtop drogen (slim!). – Wil je je plank zo mooi mogelijk houden? Strooi dan eens per maand grof zout over de houten plank, wrijf hem in met een gesneden citroen, en spoel daarna goed af met warm water. – Ook kun je eens in de zoveel tijd een kleine hoeveelheid van bijenwas of notenolie over de plank wrijven met een pluisvrije doek. Wrijf altijd mee met de richting van de houtnerf. Walnootolie en amandelolie werken ook prima, maar gebruik geen plantaardige oliën of olijfolie, dit wordt snel ranzig. Je kunt het blijven aanbrengen tot het hout geen olie meer absorbeert. Veeg de overtollige weg van de plank en laat een nachtje drogen.

Je kunt er flink wat grof zout op strooien en dan wrijven met een citroen. Maar het idee dat je nooit zal weten wat er met de plank gedaan is zal blijven. Doe jezelf een plezier, neem je verlies en koop een mooie houten plank van Epicurean. Kost wat, maar dan heb je de enige houten plank die in professionele horeca is toegestaan en in de vaatwasser mag. Leuk kadootje misschien?

In de afwasmachine, doe ik al jaren en worden perfect schoon. Ze zeggen dat het niet mag maar er gebeurt qua vorm niets mee. Ook vette brillen en sieraden worden prima gereinigd in de Indesit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100