Kan ik een sopje, gemaakt van marseillezeep, in de tuin gooien?

Ik heb vanmiddag mijn houten vloer gesopt met een sopje gemaakt met marseillezeep. Verder niets toegevoegd. Geen soda, geen etherische olie of wat dan ook.
Verhouding: 16 gram geraspte zeep op 1 liter water.

Opzich zit er in Marseillezeep geen producten die slecht zijn voor het milieu, maar dat betekent natuurlijk niet dat het er direct goed voor is.
Kan ik het sopje in mijn tuin gooien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat ligt eraan waar in je tuin je het sopje gooit. Marseillezeep is aan natuurlijk product, en 100% biologisch afbreekbaar. Echt milieuvervuilend zal het dus niet zijn, als je het over je tegels gooit lijkt me dat geen probleem. Over de grond in je tuin zou ik het echter niet gooien. Aarde heeft een bepaalde PH-waarde, en door er zeep in te gooien (vrij basisch) verstoor je de PH-waarde van de aarde. Nu is het wel zo meestal zo dat onze bodem te zuur is, dus als er dan opeens een base bijkomt weet ik niet of dit echt een schadelijk effect heeft op de groei van je planten, maar ik zou zeker geen dingen in de aarde gooien die er niet thuishoren. Toegevoegd na 4 minuten: 16 gram zeep op 1 liter water is natuurlijk geen pure zeep meer, dus ik vermoed dat het qua zuur-base verhouding niet heel veel reactie zal geven, maar toch zou ik het niet doen. Daarnaast bestaat marseillezeep voor een groot deel uit olijfolie, mij lijkt dat als er olie in de grond zit de planten minder water kunnen opnemen.

Bijna zeker zal je sopje geen kwaad kennen voor je tuinplanten, zeker voor planten met hard blad. Groene zeep met spiritus en water is een mengsel om luizen op je planten te bestrijden en daar kunnen de planten ook tegen. Maar erg goed zal het ook weer niet zijn, zeker niet voor het bodemleven. Gebruik je sopje maar voor je toilet, auto wassen, gootsteen enz. En dat hele kleine beetje water zal je droogte in je tuin toch ook niet echt helpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100