Eigenlijk niet. Of : niet meer. Vroeger waste je kleding - wit en bont gescheiden - op wat lagere temperaturen (maar beduidend hoger dan nu, ca 60 graden) en de echte " witte was" , de lakens, de handdoeken, de luiers etc. op hoge temperaturen (de " kookwas" ; nu 90 graden- alleen geschikt voor katoen en linnen). Kwetsbare was zoals lingerie (synthetische weefsels) of wol en zijde (dierlijke vezels) deed je op de hand, en later op lage temperaturen (30 graden) in de machine. En voor elke temperatuur was zijn eigen wasmiddel.
Tegenwoordig zijn de wasmiddelen zo goed, dat je eigenlijk alles op die lagere temperaturen prima schoon krijgt. En eigenlijk alles op 40 graden kunt wassen, wat beter is voor het milieu en voor je kleding. Alleen krijg je bij die temperaturen niet altijd alle bacteriën dood, zodat het voor bijvoorbeeld luiers of was die lang in de kast moet liggen (beddengoed vaak) nog wel eens verstandig kan zijn voor een hogere temperatuur te kiezen.
Soms kan was ook na het wassen blijven stinken ; dat is vaak een teken dat er zogenaamde " vetluis" in de machine zit (bacteriën die tegen lage wastemperaturen bestand zijn), en dan is de machine goed reinigen met een paar kookwassen met soda vaak een prima remedie. De machine open laten staan als hij niet in gebruik is kan ook helpen, want bacteriën houden niet van droogte.
Toegevoegd na 1 minuut:
Voor die verschillende temperaturen heb je echter tegenwoordig niet meer speciaal wasmiddel nodig.