Wat kost een wasje draaien?

Wat kost het nou, inclusief waterverbruik en stroomverbruik? Ik zit wat te googelen maar ik kom er niet echt uit.
(met een Miele van bijna 10 jaar oud)

Naar aanleiding van deze vraag: http://www.goeievraag.nl/vraag/vraagje-40-gr-kosten-nuon.52197

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een A-label wasmachine en bij 5 kilo was: 15 graden € 0,05 30 graden € 0,08 40 graden € 0,12 60 graden € 0,23 90 graden € 0,38 Dit zijn alleen de energiekosten. Waspoeder is natuurlijk afhankelijk van welk merk en hoeveel je gebruikt. Daarnaast moet je de afschrijving van je wasmachine nog berekenen. Ik schat gemiddeld zo'n 1,50 per wasbeurt.

het ligt helemaal aan het type machine, het programma en welke temperatuur je gebruikt. Het best is om in je boekje te kijken hoeveel watt je machine gebruikt en daar staat ook meestal het water verbruik wel ergens vermeld. Mijn man zegt als antwoord dat hij ongeveer 2 kilowat per uur verbruikt, draait een was van 1.5 uur dus 3kilowat x 17 cent ongeveer is 51 cent plus het water dus nog ver onder een euro denk ik zelf. **Hang je was in iedergeval aan een waslijn, want een droger dat is veel erger, die vreet wel veel stroom.

Het hangt nogal af van de leeftijd van de machine, het gekozen wasprogramma en de wastemperatuur. Oudere machines gebruiken over het algemeen meer water tijdens het wasprogramma dan de huidige generatie, en hebben meer energie nodig om het water op temperatuur te brengen, doordat er in de loop der jaren wat afzettingen op het verwarmingselement achter zal blijven. Naar het schijnt bestaan er tegenwoordig wasmachines die rechtstreeks op de warmwaterkraan aan te sluiten zijn, wat een beste kostenbesparing zou kunnen betekenen. Als je het echt uit wilt pluizen, dan zul je alles op moeten tellen; aanschafwaarde van je wasmachine, alle gemaakte kosten voor eventuele reparaties, afgezet tegenover het aantal wasjes dat je tijdens de levensduur van de machine hebt gedraaid, de prijs van zeep, en monteer tijdelijk een extra water- en electriciteitsmeter tussen de aansluitingen met de wasmachine. Met wat simpel rekenwerk weet je 't zo.

Dan zal ik wel het duurste uit zijn van allemaal. Ik was nog met een wasmachine van 38 jaar oud. Een Aeg turnamat s,een bovenlader waar je de was nog moet overpakken in de cetrifuge als deze klaar is. Een machine die mijn moeder in 1972 nieuw heeft gekocht. Ik heb alle onderdelen ervan ,en er zit weing electronica in. Je repareert hem met een hamer en een nijptang als het ware. Stroom verbruik zal wel wat hoger zijn,maar ik draai altijd op nachtstroom. Waterverbruik is ook meer ,maar de was wordt schoner door het vele spoelen. En ben je wat vergeten dan ,zet je hem even af en doe het er bij in. Cetrifugeren doet deze op 2800 toeren,en daar kan geen andere wasmachine tegenop. Een droger komt mijn huis niet in,buiten als het kan. En die paar centen meer aan stroomverbruik,waar ze allemaal over praten. Haal je zondags eens een keer geen patat voor de hele familie,dan heb je de stroomkosten voor een maand er al weer uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100