In de krant van vandaag gelezen; "Slim tapijt houdt je in de gaten " Is dit correct nederlands ??

Toegevoegd na 42 minuten:
Het gaat mij meer om het woord "houdt". Volgens mij moet het "houd"zijn omdat het gevolgd wordt door "je" !! Mocht er staan "houdt je moeder in de gaten, dus "je"gevolgd door een zelfstandig naamwoord is het m.i. wel correct !!

Weet jij het antwoord?

/2500

Je vraagt niet of het waar is en of het kan. Dus jawel, dat is goed Nederlands. Het is correct, maar het is geen mooi Nederlands, dat is wat anders. Het tapijt is slim. Het slimme tapijt, was misschien beter. Zoals in: De wetenschappers achter dit sterk staaltje technologie hopen de slimme tapijten toe te passen in tehuizen, ziekenhuizen en indien gewenst zelfs bij mensen thuis. Maar zoals het er nu staat is het wat algemener: Tapijt (over het algemeen) is slim en houdt je in de gaten.

Grammaticaal is het correct Nederlands. Slim tapijt is namelijk het onderwerp in deze zin en je het lijdend voorwerp. Als je deze woorden bijv. vervangt door "Hij", dan krijg je: Hij houdt je in de gaten en zie je dat je hier houdt echt met dt moet schrijven (als ik dat niet zeker weet vervang ik het woord door werken, hier krijg je dus hij werkT je in de gaten, met dt dus). Zie ook voor uitleg http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/houd-houdt

Als de zin correct is, bestaat er een slim "big brother"-achtig tapijt; het tapijt houdt jou in de gaten. Als de schrijver dat niet bedoelde, had hij moeten schrijven "houd je" (jij als onderwerp). Mogelijk blijkt het uit de inhoud van het artikel over het slimme (?) tapijt.

Als het tapijt jou in de gaten houdt dan wel. Als jij het tapijt in de gaten houdt dan niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100