Hoe maak ik een schilderij schoon?

Ik heb een mooi maar niet te duur schilderij in huis waar inmiddels een hoop rookaanslag op zit. Hoe kan ik een schilderij schoonmaken zonder het te beschadigen?

Toegevoegd na 14 minuten:
Ik heb wel eens gehoord dat je een schilderij schoon kunt maken door er met een halve aardappel er overheen te strijken. Maar ik heb geen idee of dit klopt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Naast de wijze tips hierboven: Een schilderij schoonmaken doet je met een zachte droge doek. Gebruik liever geen schoonmaak- of oplosmiddelen, omdat dit het doek onherstelbaar kan beschadigen. Vermijd ook contact met water en vocht, vanwege het risico op krimp. Het schilderij schoonmaken door afsponsen met water en zeep is sterk af te raden evenals het gebruik van waterhoudende middelen zoals aardappellen en uien, wat wel eens geadviseerd worden. Bevochtig een prop watten lichtjes met gerectificeerde terpentijn en wrijf er zacht en gelijkmatig mee over het oppervlak van uw schilderij. Probeer niet alle vuil in één keer eraf te halen, het is beter de behandeling een paar keer te herhalen. In het uiterste geval kan je methanol gebruiken. Gebruik onder geen beding brandspiritus!

De restauratie van een schilderij is een exacte wetenschap die niet veel ruimte laat voor vergissingen. Als amateur kan u zich beter niet wagen aan de restauratie van een schilderij en u kan dit beter overlaten aan een erkend restaurator. De restauratie van een groot schilderij kan een zeer dure aangelegenheid zijn, maar wanneer het hier een werk met een historische waarde betreft dan is deze kost gerechtvaardigd. Wanneer u als amateur toch zelf zou proberen om het schilderij te restaureren, hou er dan rekening mee dat u onherroepelijke schade aan het werk kan toebrengen.

Bronnen:
http://www.schilderijen-kunst.be/restaurat...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100