Op welke manier kan ik een luchtslang voor een CPAP (zie afbeelding) van binnen hygiënisch schoon krijgen?

Zo'n slang is naar mijn mening lastig echt schoon te krijgen, maar dat moet eigenlijk wel, ik heb hem dagelijks nodig.

Heeft er iemand goede tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eén van mijn vriendinnen heeft ook zo'n apparaat Zij reinigt eens per maand. Dat doet ze als volgt. Eerst doorspoelen met warm (niet heet) water, gewoon onder de douche, maar kan natuurlijk ook onder de kraan. Dan een tijdje laten weken in gewone zeepoplossing. Doorspoelen met warm water. Tijdje ophangen om hem leeg te laten druppelen. Vijf minuten voor het slapen gaan het blaasapparaat al aanzetten (met de slang er dus op). Na vijf minuten blazen is elke rest water uit de slang verdwenen. Met alcohol reinigen, of een doekje door de slang heentrekken, zou ook kunnen, maar dat doet zij nooit. Of misschien heel af en toe, maar daar heeft ze dan nooit over verteld. In het begin vulde ze het waterreservoir op het blaasapparaat braaf met water. Dat gaf een probleem. Het water wordt namelijk met een verwarmingselementje verwarmd, om beter te verdampen. De slang is echter kouder, met als gevolg dat het water in de slang condenseert. Met enige regelmaat krijgt ze dus een druppel water binnen, via haar neus. Dat is dermate onaangenaam dat ze het waterreservoir nu niet meer vult. Van de iets drogere lucht heeft ze geen last, tenslotte gaat het om gewone slaapkamerlucht, en die is vochtig genoeg - die adem je ook in als je zonder blaasapparaat slaapt. Tegenvraag aan jou: heb jij ook last van die condensdruppels in je neus, en zo ja wat doe je ertegen? Toegevoegd na 1 minuut: Je kunt trouwens ook de helpdesk van de leverancier bellen. Zij hebben tips over het schoonmaken van apparaat, luchtfilters, gezichtsmasker en slang. Ze kunnen je ook vertellen welke schoonmaakmiddelen en -methoden je beslist *niet* moet gebruiken.

Vol laten lopen met water met bacterie dodende zeep misschien? moet je 1 kant even dichtplakken. Daarna goed doorspoelen he :p

Misschien kun je hem doorspoelen m.b.v. een vijverpomp in een badje (teil) met een soda oplossing. Ik begrijp dat het met beademing te maken heeft, maar heb niet zo'n goed beeld van de aard van de vervuiling. Moet er ook nog geschuurd worden of is spoelen voldoende?

Dit soort slangen kun je in een oplossing met dettol leggen. Nadien goed spoelen. In de buitenlucht flink ronddraaien om zoveel mogelijk water eruit te slingeren. Daarna heel goed laten drogen. Doe je dit niet dan kan er bacterie groei ontstaan, want vocht en bacteriën zijn grote vriendjes. Heb je haast dan kan het ook met een oplossing van 70% alcohol.

Als je hem nou eens in een grote pan doet en hem langzaam tegen de kook laat komen,en dan met reinigingsmiddel erin. bv azijn of soda,en daarna goed uitspoelen.

Je kan een aan een draad gebonden doek(je) door de slang halen. En aan de foto te zien, moet het niet al te moeilijk zijn om een vis-lood of knikker vast gebonden aan het andere "eind" van dat draadje eerst door de slang te slang te manoeuvreren. Succes.

als je binnenslangetjes hebt, sluit die dan zorgvuldig af met een stopje en een klemmetje (heb je waarschijnlijk van de fabrikant bij gekregen...) dan doe je een paar druppels afwasmiddel in de buis, water erbij en wat heen en weer laten lopen... daarna goed doorspoelen met warm, maar geen heet water, en daarna droog zwiepen... goed laten drogen... 1 x per week een goede schoonmaakbeurt moet voldoen... vergeet niet de waterpot van het aparaat af en toe te ontkalken en het filtersponsje te vervangen... Toegevoegd na 2 minuten: of vraag advies bij je leverancier of www.farmadomo.com Toegevoegd na 4 minuten: gebruik je dit slaap-apneu-apparaat pas sinds kort? vraag dan een goede handleiding aan je leverancier...

In een grote, schone, emmer of bak doen met daarin een paar opgeloste steradent tabletten...uurtje laten weken en voila...zuiver! Wel even goed naspoelen... Wij doen dat altijd met de waterslangen van de waterpomp/tank in de caravan en het werkt perfect..

Af en toe de hogedrukreiniger er op zetten. Anders in een emmer dopen met schoonmaakazijn en laten weken. Goeie laag cilitbang erin spuiten en dan door de douchestang buigen of over de kraan laten uitlekken zodat alles weer naar beneden zal druppelen.

Vraag de fabricant om advies. Hij verkoopt tenslotte deze slangen.

Onderhoud van het CPAP-apparaat: De onderdelen moeten frequent gereinigd te worden. U houdt daarbij best een vaste regelmaat aan, zoals het volgende voorstel. het masker : elke 2 tot 3 dagen. de hoofdband: elke 3 tot 4 dagen. de luchtfilter: minstens iedere week. het toestel: minstens iedere week de luchtslang: minstens iedere week voor rokers en anders minstens iedere maand. Voor de reiniging gaat u als volgt te werk: het masker: ontkoppel de luchtslang van het masker. De hoofdband mag aan het masker bevestigd blijven. Bevochtig de handen met lauw water. Neem een neutrale zeep (bv. sunlight). Reinig met de vingers de binnen- en buitenzijde van het masker om zweet- en vetresten te verwijderen. Spoel na met water. Dop het masker met een propere handdoek af en laat het nadien gewoon aan de lucht drogen (nooit boven een verwarmingsapparaat of in de zon). de hoofdband reinigt u op dezelfde wijze als het masker. Gebruik nooit heet water, om de elastische banden en de velcro niet te beschadigen. de luchtfilter: neem deze voorzichtig uit het toestel. Verwijder pluisjes en stof. Spoel de filter onder lauw water. Laat hem altijd goed drogen voor u hem terug in het toestel plaatst. de luchtslang: luchtslangen zonder drukleiding legt u even in een bad met een lauwe neutrale zeepoplossing (bv. sunlight,...). Spoel vervolgens goed na met lauw stromend water. Laat de slang goed drogen alvorens ze terug aan te koppelen. Luchtslangen met een drukleiding binnenin reinigt u op dezelfde wijze, maar u moet wel eerst de in- en uitgang van de drukleiding afsluiten, bv. met een bijgeleverd stopje of met plankband. Vergeet deze na de reiniging niet te verwijderen. Reinig altijd het materiaal ’s morgens, dan is het ’s avonds droog! http://www.uzleuven.be/multidisciplinair-centrum-voor-slaapmonitoring/onderhoud-van-de-apparaten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100